Linkovi

Hirurška operacija srca u kojoj se koristi robot smanjuje vreme oporavka


Najnovija studija pokazala je da hirurška bajpas -operacija srca u kojoj se koristi robot, smanjuje vreme za oporavak pacijenata i može da ponudi bolje dugoročne prognoze.

Procedura u koju je uključen robot Da Vinči ne zahteva duboko zasecanje, osim nekoliko malih rupa za uvlačenje robotičke ruke. Doktor Robert Poston je vodeći autor studije Univerziteta Merilend.

«Ukoliko možete da prodjete izmedju rebara, da ne polomite ni jednu kost, to je jedna stvar manje koju treba da lečite,» kaže on.

Koronarna bajpas operacija obavlja se na hiljadama pacijenata u Sjedinjenim Državama svake godine kako bi im deblokirala koronarne arterije. Istraživači su pratili 100 pacijenata koji su imali robotičku ugradnju bajpasa. Oni su uporedili rezultate sa podjednakim brojem pacijenata koji su imali tradicionalnu bajpas operaciju u kojoj je hirurg otvarao pacijentov grudni koš. Pacijenti koji su imali robotičku operaciju ostajali su u bolnici prosečno četiri dana u poredjenju sa sedam dana za pacijente iz druge grupe. Samo nekoliko pacijenata koji su imali robotičku operaciju imalo je postoperativne komplikacije u poredjenju sa tradicinalnim bajpas pacijentima. Još jedna ključna razlika ustanovljena je tokom postoperativnih pregleda godinu dana kasnije. Pacijenti koji su imali robotičku operaciju imali su manje šanse za stvaranje zapušenja na mestu na kojem se nalazi bajpas. Rodžer Suter bio je medju prvima koji su dobili Da Vinči proceduru.

«Imam samo mali rez veličine tri 7,5 centimetara na grudima i to je sve,» kaže on.

Studija je ustanovila da bi nova procedura mogla takodje da bude jeftinija za mnoge bolnice. Da Vinči robot povećava cenu svake bajpas operacije za oko 8 hiljada dolara. Ali,istraživači kažu da se troškovi izjednačavaju kraćim ostajanjem u bolnici, manjim brojem transfuzija i manjim brojem slučajeva ponovnih primanja u bolnicu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG