Linkovi

Burma dozvolila susedima da nadgledaju dostavu pomoći


" hspace=2 src="/serbian/images/Ramirez_Burma_Cyclone_US_Marines_water_16may08_190.jpg" width=190 align=right vspace=2 border=0>Burma je dozvolila susjednim zemljama da nadgledaju međunarodne napore za slanje međunarodnih zdravstvenih timova u područja koja su najteže pogođena razornim ciklonom Nargis-dogovoreno je na sastanku ASEAN-a. Riječ je o značajnom napretku za tu zemlju, koja je do sada odbijala zahtjeve za dolazak inostranih humanitarnih radnika.

Međunarodni zvaničnici saopštili su da pomoć koja je od 3. maja dopremljena u Burmu nije dovoljna za spriječavanje gladi I bolesti. Ministri inostranih poslova, koji su prisustvovali sastanku ASEAN-a, postigli su I sporazum o uspostavljanju mehanizma koordinacije inostrane pomoći za žrtve ciklona.

U međuvremenu, Ujedinjene Nacije najavile su da će sa članicama ASEAN-a organizovati donatorsko konferenciju, na kojoj će biti zatražena međunarodna podrška I finansijska pomoć za stanovnike Burme, koji su pogođeni ciklonom Nargis. Konferencija bi trebalo da bude održana naredne nedjelje u burmanskoj prijestonici Rangunu.

XS
SM
MD
LG