Linkovi

Nova rekordna cena goriva u Americi - litar benzina za dolar!


Prosječna cijena benzina na pumpama u Sjeidnjenim Državama dostigla je novi rekord od 3 dolara i 79 centi za galon, odnosno jedan dolar po litru. Litar dizela je još skuplji - dolar i 19 centi.

Vijesti o poskupljenju goriva praćene su berzanskim izvještajima koji govore da je barel sirove nafte u Njujorku poskupio skoro dolar i košta 127 dolara i 15 centi.

Buš: Ekonomija prolazi kroz težak period

Istovremeno, ekonomski parametar koji ukazuje na buduća ekonomska kretanja u Sjedinjenim državama, pretpostavlja nešto slabiji ekonomski rast u narednih tri do šest mjeseci. Indeks ključnih indikatora koji objavljuje nezavisni istraživački Konferencijski odbor, indicira da je rast u aprilu identičan rastu koji je ostvaren u martu ove godine.

Ova analiza obuhvata vrijednost akcija na berzama, nezaposlenost i druge ključne parametre uključujući i djelovanje Centralne banke i vlade koji nastoje da stimulišu posustalu ekonomiju niskim kamatnim stopama i poreskim povraćajem koji bi trebalo da se valorizuje nardnom mjesecu.

Izvještaj je objavljen neposredno prije nego što je američki predsjednik Džordž Buš nakon sastanka sa sekretarom za finansije Henrijem Polsonom novinarima u Bijeloj kući rekao da ekonomija prolazi kroz težak period, ali da će situacija donekle biti amortizovana mjerama koje preduzimaju federalne vlasti. Buš je pohvalio Kongres zbog napretka koji je učinjen na izradi zakona čija bi primjena trebalo da pomogne oporavak sektora nekretnina, uzdrmanog višemjesečnom kreditnom krizom.

Ekonomisti kažu da je ekonomija inertna

Poslednje dve recesije u SAD, početkom 1990-tih i 2001. godine, bile su propraćene padom bruto nacionalnog proizvoda u pojedinim kvartalima pri čemu je oba puta registrovan negtativan ekonomski rast.

Američka privreda je ove godina bila blizu recesiji, ali ju je izbegla, zabeleživši ekonomski rast od samo 0,6 odsto u prvom kvartalu.

Panel ekonomista koji su odgovorili na upitnik Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju očekuje da će se kratkoročno nastaviti anemičan ekonomski rast američke privrede, i da će u drugom kvartalu ove godine iznositi samo 0,4 odsto. Lin Rizer, ekonomista u kompaniji “Bank of America”, koja je na čelu komiteta za ekonomske prognoze pri Nacionalnom udruženju smatra, medjutim, da se predvidja blago i kratko ekonomsko usporavanje.

Ovo je neznatno usporavanje, i nešto više od polovine naših članova smatra da će ekonomsko stanje u zemlji ipak na kraju biti okarakterisano kao recesija. Većina onih koji imaju takvo mišljenje veruje da će recesija biti okončanla u ovom ili narednom kvartalu."

Panel Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju očekuje da će se ekonomski rast intenzivirati u drugoj polovini ove godine, po stopi godišnjeg rasta od dva odsto. Takodje se očekuje da će stopa nezaposlenosti u SAD nastaviti da raste, ali samo umerneo, do 5,6 odsto iduće godine.

Nacionalno udruženje ukazuje I na neke ohrabrujuće ekonomske signale, uključujući porast američkog izvoza i smanjenje trgovinskog deficita. Panel očekuje da će se američki dolar, koji je dramatično izgubio na vrednosti u odnosu na evro i druge vodeće svetske valute, stabilizovati i tokom vermena ojačati.

Brige o američkoj privredi su počele da rastu prošle godine, uglavnom zbog velikog broja gubitaka kuća medju Amrikancima sa takozvanim sub-primarnim hipotekama, koje su bile dostupne kupcima nekretnina, koji nisu imali zadovoljavajući kreditni profil. Kriza na sub-primarnom tržištu izazvala je širu kreditnu krizu, što je otežalo pristup kreditima za mnoge biznise i potrošače i imalo katastrofalne posledice po američko tržište nekretnina.

Nemiri na finansijkim tržištima i veće cene energije odrazile su se i na sadašnji ekonomski rast. Ipak Lin Rizer kaže da ekonomisti Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju smatraju da je najgori momenat u kreditnoj krizi najverovatnije prevazidjen.

Predvidjanje Nacionalnog udruženja izgleda da je u skladu I sa drugim amričkim ekonomskim pokazateljima. Druga organizacija, njujorški “Conference Board” saopštila je da je njen indeks vodećih ekonomskih indikatora pokazao bolje rezultate od očekivanih u aprilu.

XS
SM
MD
LG