Linkovi

Direktor lista Vijesti po tužbi premijera kažnjen sa 20 hiljada eura


Osnovni sud u Podgorici kaznio je danas direktora lista Vijesti, Željka Ivanovića i izdavačku kuću tog lista, Dejli pres sa 20 hiljada EUR po tužbi premijera Mila Đukanovića koji je tražio odštetu od milion EUR zbog klevete.

Đukanović je u septembru prošle godine tužio Ivanovića i od njega tražio odštetu od milion EUR zbog klevete, jer je direktor Vijesti rekao da Đukanović stoji iza napada na njega.

Ivanović je pretučen u septembru u centru Podgorice, poslije proslave desetogodišnjice rada Vijesti.

’’Osnovni sud je djelimično usvojio zahtjev tužioca Mila Đukanovića u odnosu na prvotuženog Ivanovića i na izdavača Dejli pres’’, saopštio je novinarima nakon izricanja presude advokat Željka Ivanovića, Branislav Lutovac.

On je najavio da će uložiti žalbu na presudu Višem sudu, i insistirati na prihvatanju prakse međunarodnog suda u Strazburu, što je i obaveza propisana članom 1. crnogorskog Zakona o medijima. Lutovac je rekao da će konačnu riječ o tom slučaju dati Sud u Strazburu.

On je ocijenio da presuda direktoru Vijesti i Dejli presu označava ponovno uvođenje verbalnog delikta u odnosu na poslenike javne riječi, kršeći pri tom jedno od najdragocjenije čuvanih evropskih prava - pravo na slobodu izražavanja.

Direktor Vijesti, Željko Ivanović ocijenio je da je presuda podgoričkog Osnovnog suda politička odluka kojom se kažnjava nezavisni medij, sloboda govora i šalje poruka crnogorskoj javnosti da mora da zaćuti.

On je istakao da je presuda samo još jednom potvrdila da crnogorski građani žive u privatnoj državi sa privatnim sudstvom i ostalim institucijama.

Ivanović je podsjetio da je u proteklih par sedmica i mjeseci bilo sličnih procesa i presuda gdje su kažnjavani i ostali malobrojni nezavisni mediji i novinari.


XS
SM
MD
LG