Linkovi

Minimalni troškovi života četvoročlane radničke porodice u Crnoj Gori 822 Evra


Minimalni troškovi života četvoročlane radničke porodice u Crnoj Gori u martu su, prema podacima crnogorskog Saveza sindikata, iznosili 822 EUR, što je preko dva puta više od prosječne zarade u tom mjesecu.

Prosječna crnogorska zarada bez poreza i doprinosa u aprilu je, prema podacima Monstata, iznosila 402 EUR.

“Sindikalna korpa računa se za četvoročlanu radničku porodicu i njom se mogu zadovoljiti samo minimalni životni troškovi”, saopšteno je iz SSCG.

Prema obračunu SSCG, učešće hrane u sindikalnoj korpi bilo je čak 48,7 odsto, odnosno rekordnih 401,19 EUR.

Najviše novca, osim hrane, treba izdvojiti za stanovanje, potom za prevoz i higijenu, a tek onda za odjeću, obrazovanje i kulturu.

Crnogorski statističari u aprilu su zabilježili rast zarada, cijena na malo, troškova života i industrijske proizvodnje.

Cijene na malo u aprilu su porasle 0,8 odsto u odnosu na mart, a najviše su poskupili poljoprivredni proizvodi pet odsto, piće 1,5 odsto, industrijski 0,6 odsto, a usluge 0,2 odsto.

Troškovi života uvećani su u četvrtom ovogodišnjem mjesecu u odnosu na treći 1,2 odsto. Najviše su porasli izdaci iz porodičnih budžeta za ishranu, duvan i piće i saobraćaja i PTT usluge. Izdaci za odjeću i obuću, stan, ogrjev i osvjetljenje, pokućstvo, higijenu i zdravlje, kulturu i razonodu ostali su na martovskom nivou.

Industrijska proizvodnja od početka godine u Crnoj Gori je u odnosu na isti prošlogodišnji period uvećana 7,1 odsto.

Državni dug Crne Gore na kraju marta iznosio je 788,3 miliona EUR ili 29 odsto bruto domaćeg proizvoda.

XS
SM
MD
LG