Linkovi

Naučnici u Los Anđelesu pred posetiocima pripremaju dinosaurusa za izložbu


U prirodnjačkom muzeju u Los Anđelesu biće izložen 66 miliona godina star Tiranosaurus reks, čiji se skelet priprema za izložbu pred brojnim posetiocima.

Radnicima u Prirodnjačkom muzeju u okrugu Los Anđeles, koji uklanjaju prašinu sa fosilnih ostataka dinosaurusa, biće potrebno nekoliko godina da Tiranosaurusa reksa, popularno nazvanog Tomas, pripreme za izložbu. Pažljiv proces pripreme mogu pratiti i posetioci muzeja. Direktor muzejskog instituta za proučavanje dinosaurusa Luis Kjape, kaže da naučnici na taj način žele da sa javnošću podele uzbuđenje zbog otkrića.

«Želimo da pokažemo ljudima da se van očiju javnosti odvija veliki deo istraživanja. U ovoj istraživačkoj ustanovi radi veliki broj stručnjaka koji iskopavaju fosile, donose ih ovde, pripremaju i proučavaju, tako da izložba predstavlja samo vrh ledenog brega».

Tomas je jedan od trideset u velikoj mjeri očuvanih svetskih primeraka Tiranosaurusa reksa. Iskopan je na području Montane između 2003. i 2005. i za tri godine biće postavljen u muzeju kao dokaz modernog shvatanja da su dinosaurusi bili aktivna bića puna života.

Fil Frejli, koji će nadgledati postavljanje skeleta, kaže da je ranije vladalo mišljenje da su dinosaurusi bili tromi i spori, te da su i izlagani na taj način. Taj stav se međutim promenio.

«Nauka se uvek razvija, tako da ono što radimo sada i što je deo procesa koji se odvija u poslednjih nekoliko godina je ažuriranje palenteoloških i naučnih izložbi, posebno dinosaurusa, kako bi odražavale savremenu naučnu misao,» kaže Frejli.

Dve trećine skeleta je u potpunosti očuvano, što ovaj primjerak ti-reksa svrstava među pet najboljih u svetu. Sajmon Edlam iz Prirodnjačkog muzeja ističe da se proučavanjem dinosaurusa može utvrditi kakav je bio svet pre desetine miliona godina, dok još nisu postojala ljudska bića.

«Oni su deo našeg porekla. Proučavanjem fosila naučili smo dosta o njihovim prirodnim staništima i imigraciji različitih vrsta,» kaže Edlam.

Za Tomasa se veruje da je uginuo u ranoj dobi i istraživanjem bi se mogao utvrditi uzrok prevremeni smrti. Ovaj ti-reks mogao je biti žrtva drugog dinosaurusa, ili bolesti.

Luis Kjape navodi da je proučavanje primeraka kao što je Tomas veoma važno.

«Veoma je značajno zato što oni predstavljaju izvanredan primer evolucije i načina na koji se život menjao i prilagođavao različitim uslovima. Dinosaurusi su dominirali zemaljskim ekosistemim 160 miliona godina,» kaže Kjape.

Pretpostavlja se da je ta životinjska vrsta izumrla pre 65 miliona godina, a kao mogući uzrok se navodi vremenski poremećaj izazvan udarom asteroida u zemlju. Mnogi naučnici međutim smatraju da dinosaurusi nisu u potpunosti izumrli, već da nastavljaju da egzistiraju kroz njihove moderni potomke, ptice.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG