Linkovi

Obama optužio Buša i Mekejna da pokreću napade koji izazivaju podele


Kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju Barak Obama oštro je kritikovao predsednika Džordža Buša i republikanskog kandidata Džona Mekejna zbog kako je naveo užasnih i nepoštenih napada koji izazivaju podele.

Obama je to saopštio na izbornom skupu u Južnoj Dakoti, dan nakon što je Buš tokom govora u izraelskom Knesetu uporedio one koji bi pregovarali sa teroristima i radikalima sa pojedincima koji su tražili pomirenje sa nacistima uoči Drugog Svetskog rata.

Spoljna politika ponovo je u centru pažnje američke predsedničke kampanje, nakon što je senator Obama kritikovao predsednika Buša zbog primedbi iznesenih u izraelskom Knesetu.

«Optužio je mene i druge demokrate da želimo da pregovaramo sa teroristima i kazao da se ne razlikujemo od ljudi koji su želeli da se zauzme pomirljiv stav prema Adolfu Hitleru. To je ono što je Džordž Buš saopštio u izraelskom parlamentu. I to je upravo ista vrsta užasnih napada koji su izazvali podele u našoj zemlji i otuđili nas od ostatka sveta. Zato nam je potrebna promena u Vašingtonu, i to je jedan od razloga moje kandidature za predsednika Sjedinjenih Država.»

Zvaničnici Bele kuće saopštili su međutim da se Bušovi komentari nisu odnosili na senatora iz Ilinoisa, te da je predsednik imao na umu pojedince koji su predložili direktne razgovore sa Hamasom i Hezbolahom, koje američka vlada smatra terorističkim organizacijama. Predsednički kandidat Džon Mekejn bio je pak direktniji u komentarisanju Obaminog predloga da se razgovara sa Iranom i ostalim američkim suparnicima u inostranstvu.

«Reč je o ozbiljnoj grešci senatora Obame koja pokazuje naivnost, nedostatak iskustva i sposobnosti rasudjivanja.»

Obama je u Južnoj Dakoti optužio i predsednika i senatora Mekejna za, kako je naveo, nepoštene napade koji izazivaju podele i strah i koji ne štite Ameriku od terorističkih napada.

«Ukoliko Džordž Buš i Džon Mekejn žele da raspravljaju o odbrani Sjedinjenih Država, ja sam spreman na to, bilo kad i bilo gde. Reč je o debati u kojoj ću pobediti zato što Buš i Mekejn treba da odgovaraju za mnoge stvari.»

Senatora Obamu je podržala i njegova rivalka, senatorka Hilari Klinton.

«Mislim da je predsednik Buš napravio zatrašujuće i veoma uvredljivo poređenje, koje izričito odbacujem, što će verovatno uraditi i bilo koji razumni Amerikanac.»

Senatorki Klinton i senatoru Obami u utorak predstoje primarni izbori u Kentakiju i Oregonu. Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, bivša prva dama je u prednosti u Kentakiju, dok senator Obama vodi u Oregonu.

XS
SM
MD
LG