Linkovi

Odluka da se poveća proizvodnja nafte neće rešiti problem cena benzina u SAD


Američki predsednik Džordž Buš je izjavio da odluka Saudijske Arabije da poveća proizvodnju nafte da bi se nadoknadila smanjena proizvodnja na drugim stranama, neće rešiti problem visokih cena benzina u Sjedinjenim Državama. Buš je ponovo zatražio od demokratskih zakonodavaca da dozvole eksploataciju nafte u delovima Aljaske koji su zaštićeni.

Saudijski zvaničnici su drugi put za četiri meseca odbili zahtev američkog predsednika da povećaju ukupnu proizvodnju nafte, da bi smanjili cene benzina u Sjedinjenim Državama. Saudijski ministar nafte, Ali al-Naimi je rekao da je kraljevina prošle nedelje povećala proizvodnju za 300 hiljada barela dnevno, ali samo da bi nadoknadila smanjenu produkciju u Venecueli i Meksiku.

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, Stiven Hedli, kaže da su saudijski zvaničnici rekli predsedniku Bušu da nisu uvereni da bi sveukupno povećanje proizvodnje dramatično smanjilo cene na američkim benzinskim pumpama. Hedli je dodao da saudijski zvaničnici tvrde da na skok cena više utiče neizvesnost na globalnom tržištu i nedostatak kapaciteta za preradu nafte. Predsednik Buš je danas u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeik rekao novinarima da je predočio kralju Abdulahu da je dugoročni interes Saudijske Arabije da iznese više nafte na svetsko tržište.

«Rekao sam vrlo jasno, rekao sam mu da treba da bude zabrinut zbog posledica koje trpe neki od najvećih kupaca na svetu. I ne samo to, svakako da će visoke cene energije navesti zemlje poput moje da ubrzaju prelazak na alternativne energije.»

Predsednik Buš je rekao da odluka saudijske kraljevine da poveća proizvodnju da bi nadoknadila manjak na drugoj strani jeste nešto, ali da nije dovoljna. Predsednik je naglasio da deo odgovora predstavlja povećanje domaće proizvodnje i kritikovao je opozicione demokrate što ne dozvole kompanijama da vade naftu u zaštićenom prirodnom rezervatu u Aljaski. Predsednik se takođe založio za otvaranje novih morskih bušotina, za više nuklearne energije i otvaranje novih američkih rafinerija. Više cene energije su delimično uticale na usporavanje ekonomije u Sjedinjenim Državama – sa rekordnim cenama nafte i benzina, koji već dostiže četiri dolara za galon.

XS
SM
MD
LG