Linkovi

Palestinci izrazili ogorčenost povodom 60. godišnjice izraelske nezavisnosti


Palestinci na okupiranoj Zapadnoj Obali i Pojasu Gaze, obilježili su 60. godišnjicu rata nakon koga je Izrael proglasio nezavisnost, a stotine hiljada njihovih sunarodnika bile primorane da napuste zemlju. Obredi su održani u vrijeme dok je predsjednik Džordž Buš u izraelskom Knesetu izjaviom da želi da buduća palestinska država koegzistira sa Izraelom u miru.

Hiljade palestinskih učenika, koji su se okupili na gradskom trgu Manara u centru Ramale, pustile su u vazduh crne balone kako bi obilježili Nakbu, ili katastrofu, kako Palestinci nazivaju osnivanje izraelske države prije 60 godina. Mnogi Palestinci, poput Mahe koja nije željela da otkrije svoje prezime, kažu da su ogorčeni zbog toga što predsjednik Džordž Buš nije posjetio palestinske teritorije, kao što je to uradio tokom bliskoistočne turneje u januaru.

«To znači mnogo. Kako može da proslavlja 60 godina od osnivanja Izraela, a da ne uzme u obzir drugu stranu priče.»

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je govoreći o Nakbi kazao da će nastaviti mirovne pregovore sa Izraelom, kako bi do kraja godine bila utvrđena neka vrsta okvirnog mirovnog sporazuma. Abas će se sa predsjednikom Bušom sastati subotu, u egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeiku.

Isam Aruri, direktor Jerusalimskog Centra za pravnu pomoć u Ramali, kaže da su mnogi Palestinci skeptični u pogledu Abasovog eventualnog uspjeha u pregovorima.

«Mislim da je to pitanje postalo neka vrsta političkog marketinga. Većina Palestinaca ne vjeruje da će pregovori dovesti do bilo kakvog napretka u mirovnom procesu. Oni smatraju da se oni samo koriste u političke svrhe i da u suštini nema stvarnog napretka.»

Atmosfera u Ramali je bila u potpunosti drugačija od one u Izraelu, gdje su povodom 60. godišnjice nezavisnosti tokom prošle nedjelje organizovane gala svečanosti i konferencije. Za mnoge Palestince, čiji su domovi ostali na sada izraelskoj teritoriji, godišnjica predstavlja samo izvor ogorčenosti. Dugogodišnji aktivista Palestinske oslobodilačke organizacije, doktor Alfred Tobasi, proveo je prvih 20 godina života u lučkom gradu Jafi, koga se, kako navodi, prisjeća svakog dana.

«Uspomene je veoma teško zaboraviti. Ne mogu da prestanem da razmišljam o 20 godina provedenih u Jafi.»

Tobasi ističe da veći dio njegove porodice, poput mnogih dobrostojećih Palestinaca, živi širom svijeta. On kaže da se nada da neće morati da čekaju još 60 godina kako bi ponovo živjeli zajedno u nezavisnoj palestinskoj državi.

XS
SM
MD
LG