Linkovi

Koliko dugo Hilari Klinton ostaje u trci za kandidaturu?


Šanse senatorke Hilari Klinton da osvoji predsjedničku nominaciju Demokratske stranke sve su manje, s obzirom na to da će primarni izbori biti održani u još samo pet država. Mnogi analitičari, čak i pojedine Demokrate, pozvali su senatorku Klinton da se povuče iz izborne trke i omogući partiji da svu energiju uloži u kampanju senatora Baraka Obame za izbore u novembru. Šef izbornog štaba bivše prve dame nagovijestio je da bi Klintonova mogla da odustane mnogo prije partijske konvencije.

Ostajem u ovoj trci sve dok ne bude izabran predsjednički kandidat i naravno da ću raditi naporno kako bih to bila ja-kazala je senatorka Klinton nakon poraza u Sjevernoj Karolini i tijesne pobjede u Indijani.

Mnoge demokrate sve više komentarišu da Klintonova vjerovatno neće moći da prestigne senatora Obamu,koji je bliži nego ikada osvajanju predsjedničke nominacije Demokratske stranke. Senatorka iz Njujorka međutim pokušava da nađe način da ostane u trci i traži da se uračunaju delegati sa Floride i iz Mičigena.

"Mislim da je svima jasno da se mora donijeti odluka o delegatima sa Floride i iz Mičigena. Želim ponovo da istaknem da ne možemo isključiti birače iz tih država. Nadam se da će to biti riješeno."

Senatorka Klinton uputila je prošle nedjelje pismo senatoru Obami, u kome je od njega zatražila da promijeni mišljenje i podrži njen zahtjev upućen nacionalnom komitetu demokratske strane da izmijeni odluku i uračuna delegate iz dvije sporne države. Partijski lideri ranije su donijeli odluku da delegati iz Mičigena i sa Floride ne mogu da prisustvuju konvenciji Demokratske stranke u avgustu, zašto što su primarni izbori u njihovim državama, na kojima je Klintonova pobijedila, održani ranije nego što je planirano. Demokratski predsjednički kandidat iz 1972 i sada bivši senator Džordž Mekgavern kaže naglas ono što, prema ocjenama analitičara, sve veći broj demokrata misli.

"islim da je vrijeme da sve demokrate podrže jednog kandidata. Čini mi se da bi to trebalo da bude Barak Obama, uzimajući u obzir njegove dosadašnje pobjede na primarnim izborima i stranačkim skupovima."

Uprkos tim pozivima, bivša prva dama i dalje računa na snažnu podršku bijelih birača iz radničke klase na preostalih pet primarnih izbora. Trenutna istraživanja javnog mnjenja međutim predviđaju različite ishode-kaže strateg demokratske stranke Piter Fen.

"Nema sumnje da bi Hilari Klinton trebalo da odnese ubjedljive pobjede u Kentakiju i Zapadnoj Virdžiniji. Istraživanja javnog mnejnja pokazuju da ima prednost od 20, pa i 30 odsto u tim državama. Čini se da je to gotova stvar. U Južnoj Dakoti, Montani i Oregonu je međutim drugačija situacija."

Senator iz Ilinoisa kazao je televizijskoj mreži NBC da bi mogao da proglasi pobjedu odmah nakon primarnih izbora u Oregonu 20.maja, ukoliko osvoji više glasova u toj državi, i na taj način skrati kampanju senatorke Klinton.

"Ukoliko u tom trenutku budemo imali većinu delegata, što je moguće mislim da možemo odlučno da tvrdimo da je naša prednost nedostižna i da je utakmica završena."

Stratezi iz oba tabora ističu da što ranije bude poznat demokratski kandidat, prije će moći da počne izborna bitka za Bijelu Kuću između demokrata i republikanaca.

XS
SM
MD
LG