Linkovi

Evropljani uvereni da se invensticija u Srbiju isplatila


Olakšanje je sasvim jasno iz poruka koje su iz EU upučene Srbiji- glasači su većinom glasova dali priliku pro-evropskim snagama, što za Uniju znači nastavak ispunjavanja evropske agende. Naredni korak je čvrsta vlada koja će biti u stanju da bude pouzdan partner u približavanju Beograda i Brisela.

Partner u Beogradu, po svemu sudeći,ostaje predsjednik Tadić sa pro-evropskim snagama okupljenim oko njegove partije i ideje da će Srbija svoje probleme bolje rješavati i budućnost graditi prilazeći što bliže evropskim institucijama.

Invensticija u Srbiju se isplatila, uvjereni su Evropljani, koji su sa svih zvaničnih adrese uputili čestitke i podvukli da su pro-evropske snage osvojile jasnu pobjedu.

Sada, nakon što se čula riječ glasača u Srbiji, očekuje se brzo i uspješno pregovaranje ideoloških istomišljenika o formiranju nove vlade koja bi trebala, podsjeća se u poruci slovenačkog predsjedništva, u potpunosti slijediti evropsku agendu, gdje na prvom mjestu, ukoliko Beograd želi deblokirati tek potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, stoji hapšenje i transfer u Hag Ratka Mladića.

Poruku o neophodnosti što bržeg formiranja vlade u Beogradu uputio je i visoki predstavnik EU, Javier Solana, koji se nada da će ta vlada u potpunosti biti opredjeljena ispunjavanju neophodnih preduvjeta za nastavak napredovanja prema Evropi, dok evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, obećava uz to da će Evropska unija, ukoliko novoj vladi evropska agenda bude prioritet, podržati zemlju i obećava skori kandidatski status.

Sve ovo bi trebalo da bude poticaj za što skorije formiranje vlade koja će imati jedinstven stav o budućnosti Srbije, kao i o ispunjavanju njenih medjunarodnih obaveza...U suprotnom, plaše se u Briselu, taktiziranje oko vladajuće kolaicije bi moglo dovesti do novih izbora i novih izazova političkoj stabilnosti šireg regiona.

Direktor za Balkan Medjunarodne krizne grupe, Sabine Fraiser:

Trebaće neko vrijeme da se formira koalicija, moguće da prilike neće biti lake, jer će svi čekati i gledati kako će biti formirana vlada, te ćemo tako, u svakom slučaju, biti svjedoci perioda neodlučnosti tokom narednih mjeseci, te tako ne očekujem nikakve značajne promjene u srpskoj politici- unutrašnjoj ili spoljnoj, zato što je zato sada potrebno neko vrijeme. Ono što se zaista nadam da se neće dogoditi, to je da i do septembra ne bude vlade u Beogradu, te tada bude neophodno da se organizuju novi izbori. Dakle, nadam se da će ovi izbori donijeti novu vladu i da ce Srbija krenuti naprijed, donoseći stabilnost cijelom regionu".

XS
SM
MD
LG