Linkovi

Protesti zbog "odugovlačenja" sudskog procesa protiv 18 Albanaca


U Podgorici je danas održan protest albanskih političkih partija zbog odugovlačenja sudskog procesa protiv Albanaca uhapšenih prije dvije godine u akciji ‘’Orlov let’’. Crnogorsko pravoduđe zanemarilo je i druge istrage, uprskos upozorenju predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Politički subjekti Albanaca, koji djeluju u Malesiji, organizovali su danas mirni protestni skup pod motom "Vrijeme je za pravdu", povodom "odugovlačenja" sudskog procesa protiv 18 Albanaca uhapšenih u akciji "Orlov let".

Pristalice Demokratskog saveza u Crnoj Gori, Demokratske unija Albanaca i Albanske alternative okupile su se ispred Kulturnog informativnog centra "Malesija" u Tuzima, gdje su najavili da će istim povodom sjutra biti održan "manji protest" ispred zgrade Višeg suda u Podgorici.

No, niz drugih istraga takođe tapkaju u mjestu. Tako istrage za ratne zločine deportacije Muslimana 1992. godine i ona o logoru “Morinj”, koje su još u toku, nisu okončane do 1. maja, roka koji je naredila predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je još 23. januara upozorila istražne sudije da “ukoliko istrage ne budu završene do 1.maja, neophodno je o razlozima detaljnim obrazloženjem upoznati predsjednika Vrhovnog suda”.

Deportacije bosanskih Muslimana u maju 1992. godine iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, Kaluđerski laz, Morinj, Bukovica - zločini su koji su se uglavnom dogodili prije više od deceniju, a tužilaštvo je zatražilo istrage tokom posljednje dvije godine.

Najkomplikovanija istraga-ona povodom deportacije, koja još traje, otvorena je 23. februara 2006, nakon saslušanja šest osumnjičenih bivših starješina u centrima bezbjednosti u Herceg Novom i Baru koji se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Od saslušanja osumnjičenih i sudskog rješenja o otvaranju istrage pomaka nije bilo jer sud nije mogao da obezbijedi više od 100 svjedoka, uglavnom najbližih srodnika nastradalih, kako bi se od njih uzele izjave.

Sudija Radomir Ivanović koji ovih dana uzima izjave svjedoka u Sarajevu, nije želio da komentariše naredbu Medenice koju “nije poštovao”, navodeći da svakodnevno radi na oba predmeta u istragama zbog ratnih zločina deportacija i Morinj.

XS
SM
MD
LG