Linkovi

Proevropska koalicija okupljena oko Borisa Tadića osvojila najviše glasova


Republička izborna komisija saopštila je da je na osnovu obrađenog 97,84 odsto biračkog tela evropska lista okupljena oko Demokratske stranke na parlamentarnim izborima osvojila 102 poslanička mandata, Srpska radikalna stranka 77 mandata koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija 30 mandata, koalicija oko Socijalističke partije Srbije 20 mandata, Liberalno demokratsku partiju 14 mandata, Bošnjačka koalicija dva mandata, Mađarska koalicija četiri, a koalicija Albanaca preševske doline jedan mandat u novoj Skupštini.

Iako glasovi još nisu konačno prebrojani, već su počeli pregovori oko formiranja buduće vlade. Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka objavile su da su njihovi lideri Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić već prvi dan posle izbora razgovarali o programu, ciljevima i karakteru buduće vlade, a radikali su najavili da će Nikolić razgovarati i sa predstavnicima Socijalističke partije Srbije.

Socijalisti su, prema mišljenju mnogih analitičara, stranka koja bi mogla da odigra ključnu ulogu u formiranju nove vlade, ali za sada je još neizvesno da li će ta partija ući u evropsku ili koaliciju radikala i narodnjaka. Koalicioni partner socijalista, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da ta koalicija treba da formira vladu sa onima koji se zauzimaju za ulazak Srbije u Evropu sa Kosovom i da se stvre nova radna mesta i da investitori dolaze u druge opštine kao što dolaze u Jagodinu. Poznato je da bez saradnje sa Evropom nema budućnosti Srbije, rekao je Marković.

Neki od tih investitora okupljenih u Američkoj privrednoj komori u Srbiji pozdravili su proevropski stav koji su građani Srbije pokazali na izborima i izrazili očekivanje da će brzo biti formirana proreformska vlada i da će ona nastaviti rešavanje ključnih izazova važnih za ekonomsku stabilnost i dalji razvoj investicione klime, kako bi sa uspehom bio nastavljen put Srbije ka evropskim integracijama.

Inače, proevropska koalicija osvojila je na lokalnim izborima najviše odbornika u skupštinama 14 gradova i u Beogradu, od ukupno 23 grada.

A prema zaključku predstavnika Međunarodne misije za posmatranje izbora, parlamentarni izbori u Srbiji sprovedeni su u skladu sa međunarodnim standardima, mada je na njih delimično bila bačena senka nekih negativnih aspekata predizborne kampanje, kao što su pretnja smrću i podstrekivanje na ubistvo predsednika Srbije Borisa Tadića i potpredsednika Vlade Božidara Đelića.

Rast vrednosti akcija na berzama

Vrednost akcija na Beogradskoj berzi, dan posle opštih izbora, znatno je porasla prenose beogradski mediji.

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 veći je 12 odsto, a najveći rast beleži vrednost akcija Čačanske banke [ČNB], Komercijalne banke [KMBN], Privredne banke Beograd [PRBN], Vitala [VITL], Globos osiguranja [GLOS] i Informatike [INFM].

Od akcija sa A listinga najveći rast je ostavrio indeks Energoprojekt holdinga [ENHL] - maksimalnih 10 odsto, Soja protein [SJPT] je u plusu od gotovo deset procenta a Tigar [TIGR] 8,8 odsto.

U plusu su i jedinice svih fondova.

XS
SM
MD
LG