Linkovi

Policija u Britaniji traži ubacivanje genetskih podataka mladih prestupnika


Policijski eksperti za DNK u Britaniji traže pristup bazi DNK podataka na nacionalnom nivou, odraslih kriminalaca, koji su još kao deca bili problematičnog ponašanja. Od kako su britanske vlasti pojačale praćenje poziva mobilnim telefonima, transakcije kreditih kartica i putovanja pojedinaca postavlja se pitanje da li je sakupljanje tih informacija zaista neophodno.

Kler Derik je majka koja ima puno briga. Jedna od njih je i krađa identiteta, jer je ona jedna od 25 miliona Britanaca, čiji su lični podaci, kako su vlasti priznale, zagubljeni u pošti.

”Ko zna kakvi su sve rizici? Ako imaju podatke naših bankovnih računa mogu da nam podignu sve pare“, kaže ona.

Međutim, gospođu Derik više brine predlog policije da se informacije o deci problematičnog ponašanja ubacuju u DNK baze podataka.

“Tužno je da se petogodišnja deca veštački dele u kategorije“, dodaje Kler.

Forenzičar londonske policije kaže da pažnju treba usmeriti na neposlušnu decu, jer se budući prestupnici često mogu prepoznati upravo među njima. Geri Pjug je odbio intervju sa “Glasom Amerike”.

Međutim Toni Meknolti, državni ministar za policiju i bezbednost, kaže da je DNK baza podataka veoma važno oruđe.

”Nedavno smo imali dva slučaja ubistva. Osumnjičeni su osuđeni zahvaljujući DNK bazi podataka. Cela situacija se preokrenula i bila uspešna, jer su informacije o obojici osumnjičenih bile pohranjene u bazi podataka, zbog nekih davnih sitnih prestupa“, objašnjava Meknolti.

Aktivista za zaštitu građanskih sloboda Džen Korli kaže da se otišlo predaleko.

”Veliki broj mladih dolazi u konflikt sa policijom. Čak i kada budu uhapšeni, pa oslobođeni bez podizanja optužnice, ili čak i bez mere upozorenja, brine nas mogućnost da takve osobe odmah budu smatrane opasnima i da takva deca budu obeležena, iako nisu učinila ništa loše”, kaže Korli.

Britanska vlada već ima jednu od najvećih bazi DNK podataka na svetu, sa 4,5 miliona genetskih uzoraka. Britanska policija takođe podržava predlog da se pored obaveznog uzimanja otisaka prstiju u svim zemljama Evropske unije počne i sa ubacivanje DNK podataka.

Centar za istraživanje kriminala kaže da je u Britaniji postavljena petina od ukupnog broja kamera za nadzor u svetu i da se prosečni građanin Londona pojavi na 300 takvih kamera, samo u jednom danu.

Aktivisti za ljudska prava i privatnost, kažu da britanske vlasti prave dosijea o ljudima na osnovu korišćenja kreditnih kartica, mobilnih telefona, prećenjem kretanja i dnevnih rutina. Poslanik opozicione stranke Dejvid Dejvis kaže da postoji zabrinutost koliko su velike baze podataka bezbedne.

”Na jednom mestu imate dragocene, osetljive i privlačne informacije.To je zgodno hakerima, prestupncima, kriminalcima ili teroristima da uđu u bazu podataka, da kradu ili prepravljaju podatke“, kaže Dejvis.

Ono što najviše brine Kler Derik je što neveruje da se vladi može verovati sa DNK podacima kada nije u stanju da brine o običnim stvarima poput bankovnih računa i ličnih podataka građana.

Pošto britanska vlada insistira da će baze DNK podataka biti korisne u budućnosti, aktivisti za građanske slobode kažu da će Britanija morati da nađe ravnotežu između prikupljanju podataka i zaštite njihove privatnosti, uz istovremeno poštovanje prava svojih građana.

XS
SM
MD
LG