Linkovi

Moskva: Da li Dmitrij Medvedev može svoje reči da pretvori u dela?


Posle izbora za predsednika Rusije, Dmitrij Medvedev je nekoliko puta javno govorio o vladavini zakona i značaju građanskog društva, privatne imovine i slobodnih medija za narod. Njegove izjave nagoveštavaju nedostatak osnovnih sloboda u Rusiji.

Pre pobede na predsedničkim izborima u februaru, Dmitrij Medvedev je rekao da je sloboda u svim svojim oblicima – lična, ekonomska i sloboda izražavanja – bolja od neslobode. Takođe je obećao da će se boriti protiv korupcije, koju je okarakterisao kao najveću rusku bolest.

«Veoma je važno shvatiti da su dostupnost pravde, opšte pravo na slobodu i dostignuća u borbi protiv korupcije, sastavni deo prava građana na istinitu informaciju. Moramo da branimo stvarnu slobodu masovnih medija, koja obezbeđuje povratnu vezu civilnog društva i različitih grana vlasti», rekao je Medvedev.

Viktor Kremenjuk, zamenik direktora moskovskog Američko-kanadskog instituta, kaže da se izjave Dmitrija Medvedeva razlikuju od onoga što je govorio dosadašnji predsednik Vladimir Putin.

«On je zvučao kao Tomas Džeferson. Sloboda je vrhunska vrednost. To je nešto drugačije od onoga što smo slušali proteklih osam godina, tako da verujem da će on, ako to misli ozbiljno, pokušati da promeni tok događaja», kaže Kremenjuk.

Dmitrij Medvedev kaže da Rusija treba da reformiše svoju infrastrukturu i institucije. Ali nezavisni moskovski politički analitičar, Aleksandar Konovalov, zapaža nelogičnost: Medvedev traži promenu ušančenih birokratskih interesa koji ne samo da su protivni reformi, nego su ga doveli na vlast.

«Nemoguće je da nije svestan koliko su bili sumnjivi prošli parlamentarni izbori, koliko je bio sumnjiv protekli izbor predsednika. On neće da izvrši političko samoubistvo time što će da razori sistem koji ga je uzdigao na sam vrh vlasti», kaže Konovalov.

Medvedev se zalaže i za medijske reforme, ali Konovalov zapaža da je rusko štampano novinarstvo već iznenađujuće oslobođeno cenzure. Ipak, televizija je i dalje pod striktnom kontrolom Kremlja.

«Kontrola javnog mnjenja podrazumeva televiziju. Vlasti su danas u to ubeđene i zadržavaju veoma striktnu kontrolu nad televizijom», kaže on.

Pripadnici ruske opozicije traže pristup televiziju, s obrazloženjem da bi im to omogućilo nadmetanje za vlast. Voditeljka radio programa, Jevgenija Albats, kaže da je teško predvideti da li će Medvedev biti u stanju da sprovede obećane reforme.

«Zaista je teško reći da li imamo, da li ćemo imati novog predsednika, ili ćemo u Kremlju imati marionetu i predsednika Putina koji će postati premijer i zadržati kontrolu nad svim strukturama moći u zemlji. Još ne znam odgovor na to», kaže ona.

Odgovor će se dobiti kada Medvedev preuzme predsednička ovlašćenja. Ona će međutim biti nešto manja od onih koja je imao njegov prethodnik. Vladimir Putin je prebacio neka predsednička ovlašćenja na kancelariju predsednika vlade, koju Putin preuzima po odlasku iz Kremlja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG