Linkovi

Palestinski ekstremisti u Pojasu Gaze ispalili nekoliko projektila na južni Izrael


Portparolka izraelske vojske saopštila je da je meta današnjeg napada bio pogranični grad Sderot, koji je i u prošlosti često granatiran.

Jadan projektil pogodio je kuću, ali povređenih nema. Inače, nekoliko sati pre napada, Izrael je izveo vazdušne napade u Gazi i usmrtio pet Palestinaca. Borbeni avioni jevrejske države sinoć kasno uništili su dve policijske stanice Hamasa.

U raketnim napadima iz Gaze na južni Izrael, od 2000. godine poginulo je 14 ljudi. Palestinski zvaničnici saopštili su da je Egipat privremeno otvorio granicu sa Pojasom Gaze iz humanitarnih razloga. Granični prijelaz u Rafi otvoren je kako bi stotine Palestinaca iz oblasti koju kontorliše Hamas mogle da uđu u Egipat i ukaže im se lekarska pomoć.

Zvaničnici Hamasa rekli su da će granica biti otvorena čitava tri dana, što će omogućiti Palestinicima, koji su mesecima bili primorani da budu na jednoj ili drugoj strani, u zavisnosti od toga gde su se zatekli, da se konačno vrate kući. Egipat već neko vreme pokušava da posreduje u postizanju primirja između Hamasa i Izraela, koji je zatvorio granicu prema Gazi otkad je ekstremistički pokret preuzeo kontrolu nad tom teritorijom prošle godine.

XS
SM
MD
LG