Linkovi

Evropska komisija priprema mapu puta za bezvizni režim za građane Crne Gore


Evropska komisija priprema mapu puta za bezvizni režim za građane Crne Gore i taj dokument bi mogao biti uskoro završen, očekuje šef Delegacije EK u Podgorici Leopold Maurer.

„Kada bude pripremljena, mapa puta biće predstavljena Crnoj Gori, u kontekstu viznog dijaloga koji je pokrenuo potpredsjednik EK Franko Fratini u Podgorici 21. februara“, kazao je Maurer medijima u Podgorici.

On je objasnio da će mapa puta postaviti jasne ciljeve za reforme koje treba sprovesti u ključnim područjima, kao što su bezbjednost dokumenata, upravljanja granicom, borba protiv ilegalne migracije, organizovanog kriminala i korupcije, kao i osnovnih prava.

„Implementacija ovih ciljeva vodiće ka predloženim politikama kojima je cilj ukidanje viza za građane Crne Gore“, kazao je Maurer.

On je rekao i da će primjenu mape puta nadgledati Savjet i Komisija.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović najavio je da bi Crna Gora mogla dobiti mapu puta do kraja maja.

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je danas da je za Crnu Goru značajnije ispunjenje evropskih standarda od čina kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

On je kazao da je za Crnu Goru, od obavezivanja raznim datumima, važnije sistematičan i predan rad na realizaciji evropskih standarda, jer će se time približiti onome što njen strateški cilj.

Đukanović je naveo da je do članstva u EU dug i trnovit put, koji podrazumijeva vrlo sistematičan posao, prije svega na prilagođavanju pravnog sistema Crne Gore sa evropskim, dosljednoj implementaciji zakona, snaženju institucionalnih kapaciteta i borbi protiv svega onoga što su nus efekti svakog društva u tranziji.


XS
SM
MD
LG