Linkovi

Dijamantske dive u Svetskom dijamantskom centru u Antverpenu u Belgiji


Dijamanti i žene koje su ih nosile, inspirisali su generacije juvelira i modnih kuća. To je tema izložbe pod nazivom Dijamantske dive u Svetskom dijamantskom centru u Antverpenu u Belgiji. Oko 80 odsto neobradjenih dijamanata na svetu, kupuje se i prodaje u Antverpenu. Na izložbi je predstavljeno 76 dijamanata koje su nosili bogati i slavni, kraljice i kraljevi i - holivudske zvezde.

Anjes Sorel, ljubavnica francuskog kralja Šarla Sedmog, izazvala je moralno zgražavanje kao prva žena koja je nosila dijamant na dvoru. Do 15. veka, dijamante su nosili samo kraljevi. Naraštaji bogatih i slobodoumnih žena su otada nosili dijamante i inspirisali modu. Izložba u Antverpenu bavi se životom tih žena – preko 76 najpoznatijih komada njihovog nakita. Predstavnik Svetskog dijamantskog centa u Antverpenu, Filip Klas, kaže da to nije bio lak zadatak.

«Prvo smo morali da uđemo u trag tom nakitu, a potom da pregovaramo sa vlasnicima tih vrednih komada, juvelirskim kućama, dizajnerima i muzejima koji ih drže u svojim kolekcijama», kaže Klas.

Medju eksponatima je i dijamantska zvezda kakvu je nosila austrijska carica Sisi. Mali broj tih zvezda postoji i danas, ali dizajnerska kuća «Rozet i Fišmajster» još proizvodi moderne verzije tog nakita.
Izloženo je i pet komada nakita koje je nosila glumica i princeza od Monaka, Grejs Keli. Potom dijamantski broševi koje je nosila Džeki Kenedi Onazis. Autor izložbe «Dijamantske dive», Vensan van Grotenhuis van Onštajn, kaže da su sve te žene bile veoma inspirativne.

«Tu se ne radi samo o lepoti, nego i o ženama koje su nosile te dijamantske kreacije. I one su imale harizmu, učinile mnogo za svoj naraštaj i bile uzor za svoju i naredne generacije», kaže on.

Na izložbi su i dijamanti koje su nosile filmske zvezde kao što su Nikol Kidmen i Merilin Monro. Organizatori ovog spektakla neće da otkriju ukupnu vrednost izloženih dijamanata, ali kažu da su uvereni da će izuzetna kolekcija privući hiljade ljudi iz celog sveta.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG