Linkovi

Roderik Mur: SAD će pomoći sjeveru Crne Gore sa deset do 15 miliona USD


Sjedinjene Američke Države pomoći će sjever Crne Gore sa deset do 15 miliona USD najavio je danas u Bijelom Polju američki ambasador u Podgorici Roderik Mur.

Američki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur rekao je da se sredstva doniraju kako bi se ubrzao razvoj poljoprivrede, turizma, zapošljavanja i smanjila migracija stanovništva. Mur je, tokom posjete Bijelom Polju kazao da su pripreme za pomoć sjeveru Crne Gore u toku i da američka Vlada želi da sarađuje sa gradonačelnicima, stručnjacima i poljoprivrednicima sa crnogorskog sjevera.

“Cilj nam je da pomognemo spajanje proizvođača u poljoprivrednom sektoru sa potrošačima na jugu Crne Gore i u Podgorici”, kazao je Mur.

Gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević rekao je da je sastanak sa predstavnicima Amabsade Sjedinjenih Država organizovan kako bi se podržali privrednici koji se bave malim i srednjim biznisom.

“Prije svega želimo da podstaknemo otvaranje novih farmi, a razgovarali smo i o tome da proizvodi koji se proizvode na ovom području budu skuplji, kako bi proizvođači od svojih proizvoda mogli da žive na ovom području”, kazao je Milošević.

On očekuje da će konačna visina američke pomoći biti i višestruko veća od najavljene.

“Vremenska realizacija ovog projekta biće u periodu od dvije do tri godine. U međuvremenu ćemo proširiti saradnje kroz kredite za podsticaj razvoja poljoprivrede, turizma i zapošljavanja”, kazao je Milošević.

Nakon sastanka najavljeno je da će delegacija Američke ambasade posjetiti i Kolašin, Berane, Rožaje i Andrijevicu.

XS
SM
MD
LG