Linkovi

Burmanska vojna hunta prihvata stranu pomoć za oporavak od devastirajućeg ciklona


Burmanska vojna hunta poručila je stranim vladama i humanitarnim organizacijama da će prihvatiti pomoć za oporavak od devastirajućeg naleta ciklona u kome je, prema posljednjim podacima, poginulo i 10 hiljada ljudi.

Ipak, portparol kancelarije UN za koordinaciju humanitarne pomoći, Elizabeth Birs, kaže da još nije jasno kako će pomoć biti dostavljena. Procjenjuje se da više stotina hiljada najugroženijih treba vodu za piće, sklonište i drugu urgentnu pomoć.

UNICEF je već u Burmu uputio nekoliko timova, a Crveni krst je već počeo sa dostavom pomoći.

SAD, nekoliko evropskih država (Britanija, Njemačka, Norveška i Švedska) i zemalja Azije (Indija, Japan, Singapur, Tajland) ponudile su pomoć, a EU je odvojila za hitnu pomoć postradalom području 3 miliona dolara.

Generalni sekretar UN je rekao da je Svjetska organizacija spremna da pomogne Burmi i da ga posebno brine to što se broj smrtno stradalih rapidno povećava. Banov šef kabineta razgovarao je o krizi sa burmanskim ambasadorom u UN.

Portparol Stejt dipartmenta rekao je u ponedjeljak da je ambasada u Burmi odobrila četvrt miliona dolara za hitne humanitarne potrebe, da je tim humanitarnih radnika spreman da odmah pomogne ali da još nije dobio dozvolu lokalnih vlasti.

Američka pomoć se distribuira kroz Svjetski program za hranu i druge organizacije jer je burmanska vojna hunta pod sankcijama službenog Vašingtona.

XS
SM
MD
LG