Linkovi

Njujorški poslovni lideri kažu da grad gubi globalni status zbog ograničenja viza


Njujorški poslovni lideri ukazuju da je sistem za izdavanje američkih viza postao toliko restriktivan da grad zaostaje za drugim gradovima u potrazi za školovanim stručnjacima. Poslovna grupa Partnerstvo za grad Njujork kaže da su bezbednost i politička debata o imigraciji doveli do smanjenja kvota za vize koje se izdaju stručnjacima iz inostranstva.

Njujorčani vole da kažu da je njihov grad veliki lonac za mešanje. Medjutim, kad je reč o privlačenju stranih stručnjaka, njujorški poslovni lideri kažu da grad gubi svoj globalni status i za to okrivljuju američku imigracionu politiku, posebno ograničeni broj takozvanih H-1B viza, namenjenih stranim stručnjacima. Ove godine, SAD su planirale da odobre 85 hiljada takvih viza. Na sam dan početka podnošenja, 1 aprila. 2007. , primljeno je 150 hiljada molbi. Šef organizacije Partnerstvo za grad Njujork, Ketrin Vajld, kaže da pogrešne percepcije dovode do toga da Amerika gubi u trci za stranim stručnjacima.

«Borimo se protiv mita da imamo dovoljno domaćih stručnjaka da rade umesto onih koji dolaze preko H-1B i drugih profesionalnih viza, što jednostavno nije istina,» kaže Ketrin Vajld.

Njena organizacija tvrdi da stručnjaci iz inostranstva pomažu kompanijama da se probiju na strana tržišta, da su to osobe sa visokim platama koje troše taj novac i time podstiču otvarannje radnih mesta za prosečne Njujorčane. Region Njujorka prima najveći broj zahteva za H-1B vize, a poslovne grupe žele da Kongres poveća njihov broj kako bi odražavao realnost na tržištu.

Kampanju podržavaju i kompanije visokog profila, poput aluminijumskog giganta Alkoa, sa sedištem na Park aveniji. Predstavnik Alkoe, Kevin Loveri, kaže da je njegova kompanija zbog tih restrikcija izgubila stručnjake koji su otišli u druge gradove.

«Nebrojene industrije već su prebacile svoje ljude iz Sjedinjenih Država u Londonu što je u dugoročnom smislu nepodnošljivo,» kaže Loveri.

Međutim, protivljenje povećanju kvote za imigraciju je snažno. Sjedinjene Države su u jeku usporavanja privrede sa porastom nezaposlenosti, a ovo je izborna godina. Direktor lobističke organizacije Centar za imigracione studije, Mark Kerkorian, kaže da je izdavanje H-1B vize način da se dovede jeftina radna snaga u Sjedinjene Države.

«Strani stručnjaci zaradjuju manje i manje su stručni od američkih radnika u njihovoj kategoriji i u istim regionima zemlje. To je jednostavno jeftinija radna snaga.»

Njujorški privrednici odbacuju tu tvrdnju i uzvraćaju da se za svakog stranca na H-1B vizi otvara pet radnih mesta u Sjedinjenim Državama. Oni kažu da gradovi u Evropi i Aziji povećavanju broj viza za stručnjake pa Njujork ne bi trebalo da bude osujećen u sličnom nastojanju.

XS
SM
MD
LG