Linkovi

Rajs u novom pokušaju da obezbedi do kraja godine mirovni sporazum Izraela i Palestinaca


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs posle posete Londonu, danas odlazi u Jerusalim, povodom nastavka razgovora u cilju postizanja mirovnog sporazuma Palestinaca i Izraela do kraja ove godine. Rajs će započeti politički proces koji će nastaviti predsednik Buš, kada kasnije ovog meseca otputuje u zvaničnu posetu tom regionu.

Dvodnevna zvanična poseta Kondolize Rajs Londonu protekla je u znaku Bliskog istoka. Rajs se privatno sastala sa visokim izraelskim i palestinskim zvaničnicima i partnerima, koji finansijski podržavaju mirovni proces, a prisustvovala je i skupu Kvarteta, koga čine SAD, Rusija, EU i UN. Kvartet je potvrdio je međunarodnu podršku ciljevima postavljenim prošlog novembra na konferenciji u Anapolisu, kada je dogovoreno da se do kraja 2008. postigne mirovni sporazum. Međutim, okupljeni su izrazili duboku zabrinutost, između ostalog, i zbog toga što Izrael nastavlja sa naseljavanjem Zapadne obale, kao i zbog učestalih vojnih napada iz pojasa Gaze, koju kontroliše Hamas, na južni deo Izraela. Uprkos teškoćama, Rajs je rekla da misli da se može postići mir do kraja ove godine, iako je razumljivo što postoji skepticizam .

«To je težak i intenzivan rad, koji zahteva mnogo vremena, ali verujem da postoji šansa da se postigne sporazum do kraja godine, i mi ćemo na tome raditi svaki dan».

Palestinski premijer Salam Fajad bio je manji optimista, a skrenuo je pažnju na ekonomske probleme u palestinskim oblastima, koji su prouzrokovani izraelskom blokadom puteva i manjom finansijskom pomoći od one koje su međunarodni donatori, uključujući i zemlje u Persijskom zalivu bogate naftom, prošle godine obećali na sastanku u Parizu.

«Proces se ne odvija onom brzinom i na način na koji bi bilo moguće postići cilj, postavljen na skupu u Anapolisu. Ukoliko stvari nastave da se razvijaju na ovaj način, malo je verovatno da ćemo postići mirovni sporazum».

Ovo će biti 15. poseta Kondolize Rajs Izraelsko palestinskom regionu u poslednje 2 godine. Planirano je da se večeras u Izraelu sastane sa premijerom Ehudom Olmertom, dok su za nedelju zakazani razgovori u Ramali na Zapadnoj obali, sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Rajs će takođe održati dva trilateralna sastanka sa visokim predstavnicima obe pregovaračke strane.

Državni sekretar priprema politički teren za predsednika Buša, koji će boraviti u poseti Izraelu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu od 13. do 18. maja u pokušaju da podstakne mirovni proces. Predsednik Buš je ranije ove nedelje priznao da je postizanje mira zahtevan zadatak, ali je i dodao da je optimista u pogledu postizanja dogovora do kraja svog predsedničkog mandata u januaru 2009. godine. Američki predsednik će prisustvovati obeležavanju 60. godišnjice nezavisnosti Izraela, ali za sada nema najava da će učestvovati na zajedničkom mirovnom samitu sa izraelskim i palestinskim liderima.

XS
SM
MD
LG