Linkovi

Crnogorska medijska scena teško može odgovoriti zahtevima društva u tranziciji


Crnogorska medijska scena je u letargiji i teško može odgovoriti zahtjevima pred kojima se nalazi društvo u tranziciji, saopšteno je Nezavisnog sindikata novinara Crne Gore povodom Svjetskog dana slobode medija.

U Nezavisnom sindikatu novinara tvrde da se bore za profesionalizam u novinarstvu i slobodu izražavanja, kao i da te ciljeve „nije lako ostvariti na ovom stepenu društvenog razvoja Crne Gore i njenog administrativnog približavanja Evropskoj uniji’’.

‘’To pokazuju i slučajevi gušenje javne riječi i više ili manje suptilni pritisci na novinare“, ocijenjeno je u saopštenju.

Navodi se da tužbe i sudski sporovi protiv novinara i medija, koji se osmjele da progovore o škakljivim temama, predstavljaju društvenu zbilju.

Ocinjeneno je da se „disciplinovanje“ novinara najlakše postiže „udarom na novčanik“, ponižavajućim platama i profesionalnom marginalizacijom, dok za one upornije slijede iscenirani napadi.

„Zbog svega toga Nezavisni sindikat, uz pomoć IFJ čiji je član, aktivnost usmjerava na mijenjanje postojećeg stanja kako bi država Crna Gora, priblizavajući se EU, imala i medije po evropskim standardima“, zaključeno je u saopštenju.

Crnogorski ministar kulture sporta i medija, Branislav Mićunović rekao je povodom Svjetskog dana slobode medija kako zalaganje za slobodu i profesionalizam medija predstavlja trajnu civilizacijsku posvećenost pluralizmu mišljenja, toleranciji i principima otvorenog građanskog društva.

On je kazao da će Crna Gora u procesu evroatlantskih integracija nastaviti da stvara i razvija takav društveni okvir u kojem će se unapređivati, poštovati i afirmisati sloboda informisanja, primjerena razvijenim demokratijama.

Od stranaka, oglasila se jedino Srpska lista koja je saopštila da Crna Gora nije slobodna država, a da njena vlast čini sve da uguši i nagovještaje slobodnog i nezavisnog novinarstva.

„I posljednji izvještaj organizacije Fridom Haus, u kome Crna Gora po slobodi štampe pravi društvo Mongoliji i Istočnom Timoru, slikovito govori o nezavidnom položaju u kome se našla ovdašnja novinarska struka, suočena sa svim oblicima zastrašivanja“, navode iz Srpske liste.

XS
SM
MD
LG