Linkovi

Beograd: Predizborna kampanja u Srbiji ulazi u fazu prljave borbe


Predizborna kampanja ulazi u fazu prljave borbe, u Beogradu se pojavili plakati na kojima je preko fotografije na kojoj su Boris Tadić i Božidar Đelić ispisano "državni neprijatelji".

Na plakatima je fotografija Tadića i Đelića snimljena u Luksemburgu pri potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i prudrživanju sa Evropskom unijom i slika Puniše Račića, srpskog poslanika u parlamentu Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, koji je ubio hrvatske poslanike Pavla Radića, Đuru Basarička i Stjepana Radića. Plakat je potpisala organizacija Familija srbskih navijača koja je učestvovala i u oblepljivanju Bulevara Zorana Đinđića natpisima Bulevar Ratka Mladića. Portparol republičkog Javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je da je :

“Tužilaštvo preduzelo zakonske mere kako bi se otkrili počinioci krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti predsednika Republike i potpredsednika Vlade i zatražilo od policije da otkrije ko su autori plakata”.

Zorić je rekao da će Tužilaštvo o ovome blagovremeno obaveštavati javnost zbog velikog interesovanja.

A odlazeći premijer i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da ni jedan odgovoran državnik ne bi uradio to što su uradili predsednik Srbije i vicepremijer potpisivanjem sporazuma sa Evropskom unijom. Taj sporazum ima samo jedan cilj, da se tumači kao potpis Srbije na nezavisnost Kosova, rekao je Koštunica i najavio da će nova Vlada i Skupština poništiti taj potpis. A ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić tvrdi da :

“Sporazum sa Evropskom unijom nema nikakve veze sa statusom Kosova. Tekst tog Sporazuma predložio je premijer Koštunica i Vlada ga je usvojila, rekao je Jeremić i naglasio da se ničim ne prejudicira status Kosova i da se u članu 135. eksplicitno kaže da sve u vezi sa Kosovom treba da bude tretirano u skladu sa Rezolucijom 1244, što je inače i državna politika Srbije.“

XS
SM
MD
LG