Linkovi

Međunarodni praznik rada obilježen uglavnom demontracijama i marševima


U protestima širom Moskve, prema navodima policije, učestvovalo je oko 30 hiljada ljudi. Nekoliko stotina pripadnika pokreta protiv ilegalne imigracije, kao i drugih nacionalističkih organizacija i grupa koje podržava Ruska pravoslavna crkva, okupilo se u ruskoj prijestonici kako bi protestovali protiv ilegalne imigracije. Lider pokreta Aleksandar Belov kazao je Asošijeted presu da bi država prvo trebalo da zaštiti interese građana ruske nacionalnosti.

“Pravo na rad građana ruske nacionalnosti trebalo bi da bude garantovano Ustavom. Deset miliona nezaposlenih je velika cifra, tako da bi 15 miliona ilegalnih imigranata trebalo da bude deportovano.”

Nekoliko stotina opozicionih aktivista i članova Komunističke partije, organizovalo je marš u Sankt Peterburgu, u znak protesta protiv vladine politike. Učesnici marša zatražili su organizovanje slobodnih izbora i niže cijene hrane.

Jasno je da zemlja ulazi u krizu. Cijene rastu uprkos svim sporazumima sa preduzetnicima. Takođe želimo slobodne izbore, na kojima bi učestvovale sve političke snage.

Praznik rada u Rusiji uglavnom je izgubio značaj koji je imao u bivšem Sovjetskom Savezu, kada se Prvi maj proslavljao kao dan radničke solidarnosti i sovjetske moći.

U međuvremenu, u Turskoj je došlo do sukoba policije i članova sindikata koji su protestovali u Istanbulu. Policija je koristila vodene topove, suzavac i palice kako bi rastjerala stotine radnika koji su pokušali da dođu do trga u centru grada. Učesnici protesta, koji je vlada prethodno zabranika, uzvratili su kamenicama. U uličnim sukobima, povrijeđeno je nekoliko osoba, a policija je privela nepoznat broj demonstranata.

Protesti su obilježili i Međunarodni dan rada u Bosni i Hercegovini. Stotine radnika izašlo je na ulice Sarajeva, kako bi protestovali protiv uslova rada. Demonstranti su se okupili i ispred zgrade parlamenta.

Vehid Omerbašić: Bosna i Hercegovina ima jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u Evropi - oko 40 odsto i sindikati traže da se preduzmu hitne mjere za otvaranje novih radnih mjesta

Bolji položaj zatražile su i hiljade kosovskih radnika, koji su se okupili u Prištini.
Protest je organizovala Unija nezavisnih sindikata Kosova

Hadži Arifi: Želimo kolektivne ugovore, plate koje su usklađene sa troškovima života, sredstva za penzionere, zdravstveno i socijalno osiguranje. Prava radnika na Kosovu se sistematski krše.

Stopa nezaposlenosti na Kosovu je oko 40 odsto, a mnogi žive od inostrane pomoći, koja čini 20 odsto bruto domaćeg proizvoda. Cijene hrane, prema zvaničnim podacima, u proteklih deset dana porasle su 10 do 20 odsto.

XS
SM
MD
LG