Linkovi

Obrad Kesić: Činjenica da je SSP potpisan ne garantuje ulazak Srbije u EU


“Činjenica da je sporazum sa EU potpisan ne garantuje ulazak Srbije u Evropsku uniju… dok rezultati izbora u maju neće u znatnijoj meri da odluče da li će Srbija da nastavi put ka Evropskoj uniji ili da odustane,” kaže u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike politički analitičar konsultatntske firme “TSM Global Consultants”, Obrad Kesić. Kolega Branko Mikašinović prvo je zamolio gospodina Kesića da pokomentariše stav Vašingtona prema potpisivanju SSP.

Obrad Kesić: Američka vlada ocenjuje potpisivanje sporazuma kao vrlo pozitivan korak i misli da Evropa mora što pre, ne samo što se tiče Srbije, već i Balkana, da uključi zapadni Balkan u proces evropskih integracija kako bi se stvorila konkretna nada da će u skorom roku region da udje u Evropsku uniju. I ja bih lično takodje želeo da se potpisivanje desilo mnogo ranije i mislim da sve ovo služi kao primer nesposobnosti i neodlučnosti EU, a u velikoj meri i neodgovornosti. Do potpisivanja tog dokumenta je moglo da dodje mnogo ranije i da je tako bilo možda bi sada situacija bila i malo drugačija, ne samo u pogledu političkog stanja u Srbiji, već i samog pitanja statusa Kosova. Da je Srbija bila vezana i angažovana u procesu evropske integracije, a znalo se da će to da se desi, postojala bi i mogućnost da se statusno pitanje Kosova reši posle ulaska Srbije u Evropske uniju. Pošto se nije išlo tim redosledom to govori puno o tome da u suštini Evropska unija pokazuju da ima ozbiljan problem da izgradi sopstvenu spoljnu politiku i da izgradi konsenzus o tome da li stvarno želi zemlje zapadnog Balkana kao članice ili je to samo neka kratkoročna manipulacija. U medjuvremenu, politička situacija u Srbiji je postala dosta zategnuta, a što se tiče Kosova ušli smo u jednu situaciju gde nema izlaza koji vodi ka stabilnom rešenju.

Glas Amerike: Kako tumačite podeljene stavove na političkoj sceni Srbije povodom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju?

Obrad Kesić: Mislim da je u velikoj meri ta podela na neki način veštačka. U suštini, trošimo mnogo energije i vremena oko nekih stvari koje su irelevantne. Činjenica da je sporazum potpisan ne garantuje ulazak u Evropsku uniju. Takodje rezultati izbora u maju neće u znatnijoj meri da odluče da li će Srbija da nastavi put ka Evropskoj uniji ili da odustane. U svakom slučaju, Srbija je deo Evrope bez obzira da li se to potpiše na hiljadu dokumenata ili na jednom dokumentu - to nije bitno. Ne može se izbeći činjenica da je za Evropsku uniju veći promašaj ako Srbija izabere da ide nekim drugim putem, nego da ide putem koji traži EU. Uvek sam verovao da bi političari u Srbiji trebalo da izgrade konsenzus oko nekih najosnovnijih stvari, na bazi osnovnih interesa zemlje, i da zatim izaberu način kako da najbolje ostvare te ciljeve. Nažalost, mi se bavimo sami sobom i svadjamo se oko nekih nebitnih stvari, kao što je ovaj papir koji, na kraju krajeva, niti će da spasi Srbiju, niti će da je uništi.

Glas Amerike: Kakav stav i političke poteza Vašingtona očekujete nakon izbora u Srbiji, 11. maja?

Obrad Kesić: U nekim osnovnim stvarima ne možemo da očekujemo neke nagle promene, naime, ne možemo da se vratimo tamo gde smo bili pre američke politike koja je doprinela nezavisnosti Kosova i postavila to kao jednu od glavnih tema ne samo za Balkan, već i za Evropsku uniju, tako da su odnosi dosta duboko oštećeni takvom američkom politikom. Biće vrlo teško, bez obzira ko pobedi na izborma, da se brzo poprave odnosi sa Vašingtonom. S druge strane, postoje želje da se ti odnosi poboljšaju, a to će morati da učini bilo koja nova vlada, odnosno da izgradi konkretnu politiku, ali sa američke strane treba da postoji neka dobra volja, koje do sada nije bilo. Amerikanci su govorili jedno, a radili nešto drugo što se tiče Srbije. Činjenica da Amerika govori da je Kosovo jedinstven slučaj pokazuje da ona nije gledala na Srbiju kao na ravnopravnog partnera, niti vidi Srbiju kao zemlju sa kojom bi se saradjivalo u regionu. Znači, imaju jedan odredjeni pristup prema Srbiji po pitanju Kosova, a potpuno drugačiji pristup u sličnim pitanjima u drugim zemljama. Ne mogu se izgraditi dobri odnosi sa zemljama koje prave izuzetak u pogledu sopstvenih vrednosti i principa i medjunarodnog zakona. Ne može se očekivati da to bude temelj za dobre odnose.

XS
SM
MD
LG