Linkovi

Al Kaida obnovila neke operativne sposobnosti koje je imala pre 11. septembra 2001. godine


Sjedinjene Države kažu da je Al Kaida u zabačenim pograničnim krajevima Pakistana obnovila neke od svojih operativnih sposobnosti koje je imala pre 11. septembra 2001. godine.

U svom redovnom godišnjem izveštaju o terorizmu u svetu, Državni sekretarijat je saopštio da je Al Kaida za to iskoristila nestabilnost u regionu duž pakistansko-avganistanske granice kao i prekid vatre koji je bi na snazi prvom polovinom 2007. godine. U saopštenju se kaže da Al Kaida nastoji da stekne oružja za masovno uništavanje kako bi nanela najteži mogući udarac svakome ko joj stoji na putu.

Državni sekretarijat takođe navodi da Al Kaida u Iraku i njeni sledbenici - zločinačke bande, paravojske i pobunjenici koji vrše sektaške napade i napade unutar zajednica - predstavljaju jezgro terorističkih aktivnosti u toj zemlji. U međuvremenu, kaže Stejt department, ekstremistički napadi na Izrael smanjili su se od 2006. godine, ali ekstremisti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze i dalje ugrožavaju i napadaju Izraelce.

Što se tiče Irana, Stejt department kaže da je ta zemlja i dalje najaktivnija u pružanju podrške teroristima i da je direktno umešana u planiranje terorističkih napada na Bliskom istoku. U izveštaju se dodaje da delovi iranske Revolucionarne garde podržavaju grupe koje nastoje da terorističkim napadima ostvare svoje ciljeve u regionu, kao što su palestinske ekstremističke organizacije, libanska šiitska grupa Hezbolah, irački ekstremisti i talibanski borci u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG