Linkovi

Potpisivanje SSP sa Evropskom unijom i dalje najvažnija tema u Srbiji


Predsednik Republike Boris Tadić nije želeo da komentariše kritike političkih protivnika koje su ga sačekale po dolasku iz Luksemburga, ali se dotakao te teme posle potpisivanja Memoranduma o strateškom partnerstvu kragujevačke Zastave sa italijanskom kompanijom Fiat :

“Mnogo je političara u Srbiji koji govore o istoriji i patrotizmu, a premalo političara koji govore o jasnim idejama za razvoj, rekao je Tadić i izrazio verovanje u politiku koja daljim razvojem potvrđuje poštovanje istorije i kreira nove šanse za ljude i državu a ne proizvodi puke pretnje.”

A vicepremijer tehničke Vlade Božidar Đelić pozdravio je izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova datu u Luksemburgu posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je rekao da je šteta što Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom nije potpisan ranije, ali da je bolje ikad nego nikad. Đelić se zahvalio Rusiji na podršci koju je dala Srbiji za potpisivanje ovakvog starateškog ugovora.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković ocenio je da je potpisivanje Sporazuma sa EU važan korak za Srbiju i njenu makroekonomsku stabilnost što predstavlja najznačajniji preduslov za strane investitore. Tu ocenu odmah je potvrdio i potpredsednik italijanske kompanije Fiat Alfredo Altavila koji je izjavio da se ta frma odlučila da potpiše memorandum o strateškom partnerstvu sa kragujevačkom Zastavom odmah posle potpisivanja Sporazuma između Srbije i EU.

I velika većina građana Srbije podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Prema najnovijem istraživanju javnog mnenja agencije Stateški marketing sprovodenom dan pre potpisivanja Sporazuma, 66 odsto građana bilo je za potpisivanje, a 21 odsto bilo je protiv. Posmatrano po stranačkom opredeljenju, za potpisivanje Sporazuma bili su svi birači Liberalno demokratske partije, 94 odsto birača liste "Za Evropsku Srbiju" i 81 odsto birača koalicije koju predvodi Socijalistička partija Srbije.


XS
SM
MD
LG