Linkovi

Frank-Valter Štajnmajer: Nemačka će biti uz Srbiju na putu ka Evropi


Posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Nemačka je najavila da Beograd može da računa na njenu podršku - na daljem putu ka Evropskoj uniji.

Ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je u saopštenju izdatom u Berlinu istakao da je "današnjim potpisivanjem SSP, EU još jednom naglasila da je budućnost Srbije u Evropi". Dodaje se da i "i posle ovog prvog, značajanog koraka Srbija doduše mora na putu za EU da se izbori sa velikim izazovima" i da je "jedan od njih i savladavanje prošlosti kroz potpunu saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu".

"Ali mi smo danas jasno rekli - EU i Nemačka će na tom putu kao partneri biti uz Srbiju", istakao je nemački šef diplomatije.

Istovremeno je podsetio da će za nekoliko dana birači u Srbiji "morati da donesu odluku o buduchem politicckom pravcu kojim che ichi njihova zemlja".

"Nadam se da će se pri tome, kao i prilikom predsedničkih izbora u februaru, jasno opredeliti za zajedničku budućnost u Evropi", naveo je Štajnmajer.

Danas je u Berlinu istaknuto i da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za nemačku vladu nije povezan sa pitanjem priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije. U današnjoj izjavi nam je predstavnik Miinstarstva inostranih poslova tumačenja prema kojima bi potpisivanje SSP za Srbiju značilo posredno priznavanje Kosova, nazvao "veoma neutemeljenim" i dodao da je "Kosovo sasvim različita tema" i da se u Berlinu "tako i posmatra".

XS
SM
MD
LG