Linkovi

Minijaturna kamera ugrađena u vozilo snima vozačeve nezgode i udese


Kompanija Drivecam razradila je sistem snimanja sa kamerama, za koji tvrdi da ulice u Sjedinjenim Državama, Evropi, Južnoj Africi i Aziji čini bezbednijim. Od momenta ugradnje u vozila, kamera beleži sve incidente u saobraćaju. Snimci omogućavaju vozačima, roditeljima mladih vozača i zaposlenima da spreče buduće nezgode. Kalifornijska kompanija Drivecam, koja je razvila sistem snimanja pre deset godina, tvrdi da je ugradnjom kamera u desetine hiljada vozila, smanjila troškove od šteta i povreda za 50 odsto.

Minijaturna kamera ugrađena u vozilo snima vozačeve nezgode i udese. Kompanija kaže da su njene kamere ugrađene u stotinu hiljada vozila širom sveta. Na kompjuteru roditelji mogu da vide svoju decu za volanom, poslodavci mogu da prate vožnju svojih vozača. Pospani taksista, koji nije vezao pojas, bačen je na zadnje sedište. Kamera reaguje na iznenadne trzaje. Analitičari kompanije Drivecam su na osnovu ispitivanja tri miliona udesa kažu da se većina nesreća dešava na raskrsnicama. Kako ih izbeći? Ono što treba da radite je da gledate na sve strane čak iako imate prednost.

Drugi problem je neprilagođena brzina. Oko dve trećine odraslih i oko 75 odsto dece koja stradaju u nesrećama nisu vezana. Pre nekoliko meseci dve tinejdžerke imale su ozbiljan saobraćajni udes. Na traci je snimljeno kako obe kažu da su dobro.

Bile su vezane, jer je majka devojke koja vozi, nešto ranije na kameri videla da ćerka ne vezuje pojas. Predstavnici kompanije Drivecam kažu da iz ovih snimaka može da se sazna mnogo toga za šta mnogi plaćaju visoku cenu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG