Linkovi

Studije često pokazuju da vežbanje može da pomogne ljudima da žive duže


Istraživač iz Holandije, doktor Oskar Franko, nedavno je pokazao da stariji ljudi koji redovno vežbaju mogu da produže život za oko tri godine. Grupa starijih Amerikanaca je to prihvatila i trudi se da ostane aktivna.

Ovi stariji gradjani upoznali su se u zajedničkom centru gde vežbaju uz muziku. Drugi, koji su dobili inspiraciju od veslača u Marini del Rej u Los Andjelesu, uživaju u vežbanju na otvorenom. žulijan Majers, koji ima 90 godina, trči najmanje 5 kilometara dnevno.

«Ne osećam ovo samo kao vežbanje ili razonodu. Ovo je zaista mogućnost. U mojim godinama, ako možete to da radite, vi imate sreće i želite da uživate u tome».

Majers pozdravlja prijatelje duž svoje rute i kaže da ga njegovo druženje i vežbanje održava u životu. Drugi stariji uživaju u boćanju. Igrači se trude da približe veliku kuglu što bliže maloj beloj kugli nazvanoj «džek». Rej Spajro, 72-godišnji imigrant iz Južne Afrike je predsednik kluba za boćanje u Santa Moniki. On kaže da taj sport privlači igrače svih uzrasta koji bi radije da budu na otvorenom nego da ostanu u kući.

«Privlačnost je u takmičarskom duhu i uživanju. Znate, mi više volimo da budemo napolju na suncu».

Trkač Džulijan Majers trčao je na mnogim maratonima, svim posle svoje 50 godine.

«Noge su veoma važne. To je jedna trećina. Um je druga trećina. Ruke su, iznenadjujuće, treća. Nakon što pretrčim recimo 10 ili 12 milja počinjem da osećam umor. Zatim kažem svojim rukama, bile ste slobodne sve vreme. Sada treba da uradite svoj deo. Krenite brzo i noge će vas pratiti».

U studiji iz 2005., holandski istraživači analizirali su podatke prikupljene tokom četiri decenije za više od 4000 ljudi. Oni su ustanovili da su oni koji su vežbali, produžili svoj životni vek do 3 i po godine. Maratonac Majers kaže da je naučio da stariji ljudi, koji ostanu aktivni, nisu ometeni ili usporeni bolnim simptomima starenja.

XS
SM
MD
LG