Linkovi

Pravoslavni vernici slave Vaskrs koji SPC naziva praznikom nad praznicima


U svim hramovima SPC-a služene su jutarnje liturgije na kojima je pročitana poslanica patrijarha Pavla i svih arhijereja. Jutarnju liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu služio je episkop bihačko-petrovački Hrizostom.

U hramu Svetog Save u Beogradu ponoćnu uskršnju liturgiju služio je episkop hvostanski Atanasije. Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica uputili su patrjarhu Pavlu sveštenstvu i vernicima SPC uskršnje čestitke. Predsednik Tadić prisustvovao je uskršnjoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani na Kosovu, a premijer Koštunica u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Patrijarh Pavle je u poruci osudio nezavisnost Kosova, istakavši da su proglašenje nezavisnosti i podrška Zapada nepravedni i protivni srpskom kulturnom i političkom integritetu. U danas pročitanoj poslanici patrijarha Pavla, koju su saslušale i stotine vernika u Mitrovici, Kosovo se naziva sastavnim delom života svakog pravoslavnog Srbina. Patrijarh otcepljenje Kosova naziva istorijskom nepravdom koja je nanela – kako je naglasio – bol i patnje srpskom narodu. Hiljade pravoslavnih vernika – uključujući Grke, Kopte, Ruse i Asirce, okupile su se u jerusalimskoj Crkvi svetog Groba. U Moskvi, poglavar Ruske pravoslavne crkve, Gospodin Aleksij, održao je Uskršnju službu kojoj su prisustvovali i sadašnji i budući predsednici, Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev. Vernici se za Vaskrs pozdravljaju sa: "Hristos vaskrese" i "Vaistinu vaskrese" i kucaju se jajima ofarbanim u crveno, što simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista.

XS
SM
MD
LG