Linkovi

Erdogan pokušava da ponovo pokrene mirovne pregovore Sirije i Izraela


Turski lider se u Damasku nalazi u ulozi posrednika Izraela i Sirije. Njegova poseta je od izuzetne važnosti, pogotovo posle izjave predsednika Sirije Bašara al-Asada, u kojoj je obelodanio da su mu izraelskizvaničnici ponudili potpuno povlačenje sa strateški važne Golanske visoravni ukoliko bi to garantovalo mir. Predstavnici izraelskih vlasti potvrdili su da su preko turskih posrednika, Siriji ponudili obnavljanje mirovnih pregovora.

Pred polazak u Damask, Redžep Tajip Erdogan je rekao da je logično da Turska bude posrednik s obzirom da ima izuzetno dobre odnose i sa Izraelom i sa Sirijom. Premijer je dodao da Turska može da pruži pozitivan doprinos za uspostavljanje mira između te dve zemlje, ali i između Izraelaca i Palestinaca.

Međutim, Sirija i Izrael se još nisu zvanično složili da nastave sa pregovorima koji su prekinuti pre osam godina. Izraelski poslanik Efraim Šneh, član koalicione Radničke partije, kaže da Izrael ovim pokušava da odvuče Siriju od partnerstva sa Iranom, ali je, kako kaže - pesimista u pogledu krajnjeg ishoda.

Šneh, inače bivši general, je Izraelskom radiju rekao da se sirijska vlada oslanja na Iran za preživljavanje i kako bi mogla da održi svoj uticaj u Libanu. Zbog toga će, prema njegovom mišljenju, ukoliko bude morala da bira između Irana i - kako se izrazio - «iskušenja» da ponovo uspostavi kontrolu nad Golanskom visoravni, Sirija najverovatnije izabrati Iran.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan tokom Šestodnevnog rata 1967, a prisvojio ju je 1981. Šneh takođe sumnja da će predsednik Asad prihvatiti uslove koje Izrael postavlja.

On kaže da bi Sirija morala da prekine sa snabdevanjem Hezbolaha municijom u slučaju da pristane na mirovne pregovore sa Izraelom, ali dodaje da to Iran to neće dozvoliti.

I dok će se Sirija možda susresti sa strogim protivljenjem Irana, Izrael se sa istim problemom nosi unutar svoje zemlje. Vlada premijera Ehuda Olmerta možda padne zbog neslaganja oko ustupaka koje treba ponuditi Siriji. Juče objavljenja anketa pokazuje da je više od dve trećine Izraelaca protiv potpunog povlačenja sa Golanske visoravni.


XS
SM
MD
LG