Linkovi

Admiral Majk Malen: Sve opcije otvorene za američko reagovanje na iranske aktivnost


Admiral Majk Malen, načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, izjavio je da bi Sjedinjene Države trebalo da sačuvaju opciju vojne akcije kojom bi zaustavila iranska pomoć šiitskim pobunjenicima u Iraku, ali je dodao da bi za sada trebalo pribeći diplomatskim i ekonomskim merama protiv Teherana.

Prema rečima admirala Malena oružje, koje je nedavno pronađeno dkaz je da iranski operativci sve više pomažu iračke šiite, što je u direktnoj suprotnosti sa obećanjem iranskog predsednika Mahmuda Ahmedinedžada da koje je krajem prošle godine dao iračkom premijeru Malikiju.

«Iranska vlada je obećala da će zaustaviti takve aktivnosti još pre nekoliko meseci. Očigledno je da to nije uradila. U stvari, izgleda da su stvari otišle u obrnutom smeru.»

Admiral Malen je novinarima rekao da su «sve opcije otvorene» za američko reagovanje na iranske aktivnosti, za koje američki zvaničnici kažu da uključuju finansijku podršku, vojnu obuku i eksplozivne naprave koje upotrebljavaju irački šiitski pobunjenici.

«Postoje različita moguća vojna uzvraćanja, zavisno od specifičnog događaja. I kada kažem da ne želim da isključim vojnu akciju, to u svakom slučaju govori da postoje vojne opcije.»

Komentari admirala Malena odraz su nezadovoljstva koje je ranije ove nedelje izrazio sekretar za odbranu Robert Gejts, koji je rekao da svi viši američki oficiri koji služe u Iraku dele takvo mišljenje o Iranu.

«Ovo je opasna pozicija jer Iranci ubijaju američke vojnike u Iraku.»

Međutim, admiral Malen je rekao u petak da ne očekuje da će u dogledno vreme doći do američko-iranske vojne konfrontacije. Dodao je da američka vlada može i pomoću drugih mera da vrši pritisak na Iran da prekine da pomaže iračke pobunjenike.

«Moj stav je da treba da iskoristimo sav arsenal američkog uticaja, uključujući ekonomski, finansijski, međunarodni i diplomatski i da ne treba isključiti ni vojnu opciju. Smatram da treba da nastavimo kombinovani pritisak, ali ne očekujem da ćemo u skorijem roku ući u konflikt sa Iranom.»

Admiral Malen je rekao da ne bi voleo da Amerika bude angažovana u još jednoj borbi na Bliskom Istoku, što – kako se izrazio - predstavlja napor za američke oružane snage. Rekao je takođe da ako bude potrebno ima na raspolaganju dovoljno snaga za dodatne borbene zadatke.

XS
SM
MD
LG