Linkovi

SAD: Federalna vlada odobrila telekomunikacioni sistem za uzbunu


Federalne vlasti u Vašingtonu su odobrile plan za poboljšanje državnog sistema za uzbunu tako što će on od sada uključiti slanje poruka upozorenja na mobilne telefone i druge naprave za komunikaciju.

Predstavnici Federalne komisije za komunikacije žele da u slučaju katastrofe o tome obaveste što veći broj Amerikanaca, te su zbog toga odobrili novi sistem za uzbunu prema kome će upozoenja o terorističkim pretnjama ili prirodnim katastrofama građani primati i preko mobilnih telefona. Ovaj sistem bi mogao da pomogne i pri pronalasku nestale dece. Kevin Martin je predsednik Federalne komisije za komunikacije.

«Dugo smo imali veoma efektivan medijski sistem za uzbunu. Sada će iste poruke za uzbunu biti u svačijem džepu.»

Telekomunikaciona industrija snažno podržava ovu inicijativu. Učešće će biti dobrovoljno, a korisnici mobilnih telefona će moći da izaberu da ne budu deo tog sistema.

Većina ljudi koristi mobilni telefon da bude u kontaktu sa porodicom i prijateljima i smatra da se bez njega u današnje vreme ne može.

Mnogi Univerziteti su ugradili lokalne sisteme za uzbunu, posle masakra na Univerzitetu Virdžinija Tek kada je prošlog aprila student ubio 32 kolega, a potom upucao sebe.

Federalni i državni organi bi slali regionalna upozorenja, dok će predsednik i dalje ostati jedini koji može da podigne uzbunu na nacionalnom nivou.

Iz Federalne komisije za komunikacije kažu da bi sistem uzbune putem mobilnih telefona mogao da stupi na snagu do 2010. godine.

XS
SM
MD
LG