Linkovi

Brisel: Evropska unija namerava da učini gest dobre volje prema Srbiji


Evropska unija svakako namerava da učini gest dobre volje prema Srbiji- da ga učini pre izbora i da to kod srpskih birača ne bude protumačeno kao kupovanje glasova, već strarna želja da se Srbija što pre nadje u evropskom društvu- na takav zaključak navode užurbane pripreme Evropljana i živa aktivnost pre skupa u Luksemburgu koji se najavljuje kao važan sa Srbiju ali i Evropu.

Sasvim je sigurno da se u utorak neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom- medjutim, nije sigurno da do potpisa neće doći pre izbora- novi, mekši stav Holandije, koja sada kaže da želeći videti Mladića u Hagu, želi videti i potpisan Sporazum sa Beogradom, otvara novi manevarski prostor, tumači se u Briselu, gde se u pripremi ministarskog susreta u Luksemburgu, važe sve opcije. U okviru mogućeg traži se način za takve evropske korake koji će naglasiti srpskim glasačima evropsku budućnost zemlje a, sa druge strane, osigurati da Beograd sa novom vladom ispunjava medjunarone obaveze, pre svih punu saradnju sa Hagom.

Tako je danas , u skoro tajnoj poseti visokom predstavniku EU, Havijeru Solani, bio glavni haški tužitelj, Serž Bramerc, koji, poput evropske strane, nije želio komentaristi suret- iz Solaninog kabineta je samo poručeno da i Brisel i Hag žele držati otvorenu komunikaciju i ne davati prevelik publicitet radnim sastancima. Medjutim, činjenica da je susret održan iza zatvorenih vrata i neposredno pred ministarski sastanak, ostavlja utisak da se visoki predstavnik intenzivno bavi saradnjom Srbije sa Hagom, što će reći, traženjem mogućnosti da se što skorije potpiše Sporazum sa Beogradom. Tim pre što je Solana, poput evropskog komesara za proširenje, Oli Rena, zagovornik toga da se Sporazum potpiše odmah, a da se srpske vlasti obavežu da će pre njegovog ratifikovanja, ostvariti traženu saradnju i Sudu predati preostale haške optuženike, pre svih , Ratka Mladića.

Dok je nad sledećim koracima, kada je Sporazum u pitanju, još uvek znak pitanja, sve dileme su otklonjene kada je reč o pregovorima o ukidanju viza za gradjane Srbije- Unija, tačnije Komitet za Zapadni Balkan Saveta ministara EU je juče dovršilo "mapu puta", dokument koji navodi sve uslove, uključujući i biometrijske pasoše, koji se moraju ispuniti da bi se sa srpskim pasošem bez viza putovalo prostorom država EU.

Dokumenat će se naći na stolu ministara za koji dan u Luksemburgu, a vladi u Beogradu će biti predstavljen 7. maja. Pretpostalja se da bi, s obzirom da je Srbija već ispunila značajan deo uslova, da bi se, uz zalaganje obe strane, nove mere mogle početi primenjivati naredne godine.

XS
SM
MD
LG