Linkovi

Američki obaveštajni funkcioneri o navodnoj nuklearnoj saradnji Sirije i Severene Koreje


Predstavnici američkog Kongresa danas dobijaju detaljne podatke o američkim obaveštajnim informacijama, koje nagoveštavaju saradnju između Sirije i Severne Koreje u oblasti nuklearnog naoružanja. Severna Koreja je pod pritiskom da otkrije svoje aktivnosti u vezi sa širenjem nuklearnog naoružanja, u sklopu dogovora postignutog tokom šestostranih pregovorao okončanju svog nuklearnog programa.

Zvaničnici u Stejt Departmentu kažu da su kongresni lideri tražili obaveštajne brifinge i priznali da je ovo izuzetno osetljiv trenutak u pregovorima, čiji je cilj da se Pjongjang ubedi da se odrekne svog nuklearnog programa. Prema medijskim izveštajima, zakonodavcima je prikazan snimak, koji je dobijen od Izraela, na kome se navodno vide Severnokoreanci, koji pomažu da se u severnoj Siriji izgradi nuklearni reaktor, gotovo identičan glavnom severnokorejskom rektoru u Jongbjonu, koji je sada zatvoren. Postrojenje u Siriji uništili su borbeni avioni izraelskog ratnog vazduhoplovstva prošlog septembra, u akciji koju je Sirija osudila, mada je zvanični Damask tom prilikom saopštio da je Izrael napao vojni objekat, koji se ne koristi. Neposredno pre održavanja ovih brifinga, Sirija je demantovala da je imala bilo kakvu nuklearnu saradnju sa Severnom Korejom i nagovestila da se radi o montiranom snimku. Neki analitičari upozoravaju da bi pompezno otkrivanje severnokorejskog projekta u Siriji moglo da razbesni vladu u Pjongjangu i naškodi šestostranom procesu. Takođe je bilo i najava neslaganja unutar same administracije predsednika Buša, u vezi sa načinom na koji bi trebalo da reagovati na ulogu Pjongjanga u Siriji. Međutim, u razgovoru sa novinarima, portparol Stejt Departmenta Šon Mekormak, odbacio je ideju da među američkim agencijama postoji frakcijsko rivalstvo u vezi sa politikom prema Severnoj Koreji i nazvao je "smešnom". Kako je rekao, Severna Koreja će morati sama da odluči da li je u njenom interesu da se odrekne potencijalnih beneficija, koje može da dobije u šestrostranom procesu:

«Severnokoreanci će sami doneti odluku. A ukoliko su u nekom trenutku planirali da iskoriste navodnu uvređenost kao izgovor da ne urade ono što se od njih očekuje, onda bi to uradili u svakom slučaju. Međutim, unutar šestostranih pregovora, među svim stranama, uključujući i Severnokoreance, imali smo diskusiju o važnosti verifikacije i važnosti aspekta neširenja nukleranih programa».

Severna Koreja je prošle godine pristala da obustavi svoj nuklearni program u zamenu za pomoć i diplomatske podsticaje ostalih učesnika šestostranih pregovora pod pokroviteljstvom Kine. Pjongjang kasni već više od tri meseca sa ispunjavanjem obećanja da preda deklaraciju o nuklearnoj svojini i aktivnostima, uključujući bilo kakvu vrstu nuklearne pomoći, koju je pružio, ili dobio od stranih zemalja. Visoki američki i severnokorejski zvaničnici saopštili su da je ranije ovog meseca na sastanku u Singapuru postignut napredak, a ove nedelje predstavnik Stejt Departmenta za korejska pitanja, Sung Kim, vodio je razgovore i u Pjongjangu. Stejt Depratment je saopštio da će deklaracija proći strogu verifikaciju i da bi, ukoliko bude otkrivena prevara od strane Severne Koreje, to u svakom trenutku moglo da zaustavi proces. Ukoliko deklaracija bude upotpunjena i prihvaćena od svih strana u procesu, u sledećoj fazi bi između ostalog na dnevnom redu trebalo da se nađu demontiranje severnokorejskih nuklearnih postrojenja i ukidanje američkih sankcija prema Pjongjangu u vezi sa terorizmom.

XS
SM
MD
LG