Linkovi

Potpisan Protokol o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma


Šefovi finansijsko-obavještajnih službi Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Podgorici, u okviru druge regionalne konferencije, Protokol o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

U Protokolu se navodi da su zemlje potpisnice i njihove službe ostvarile napredak u usklađivanju nacionalnih zakonskih okvira, ali da je potrebno njegovo dalje unaprjeđenje i dodatna izdvajanja iz budžeta.

Šefovi finansijsko-obavještajnih službi regiona su, nkon potpisivanja Protokola, ocijenili da je najbolji način borbe protiv organizovanog kriminala prekid finansijskih tokova i oduzimanje protivpravno stečene imovine.

Direktor Ureda za sprječavanje pranja novca Hrvatske, Ivica Maros, kazao je da je borba protiv organizovanog kriminala i pranja novca težak posao, ali da saradnja regionalnih službi može pomoći da ti slučajevi budu što rjeđi.

’’Nema nikakvih prepreka za saradnju regionalnih službi i razmjenu podataka. Izvanredno sarađujemo, što pokazuje arhiva razmijenjenih podataka i konkretni kazneni postupci’’, kazao je Maros.

’’Kriminalci se bave nelegalnim poslovima uglavnom zbog sticanja protivpravne imovinske koristi i ukoliko im se ta imovina oduzme, oni će izgubiti motiv za dalje bavljenje sumnjivim poslovima’, kazao je direktor Uprave za sprječavanje pranja novca Srbije, Aleksandar Vujičić.

Direktor crnogorske Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Predrag Mitrović, rekao je da legalne tokove novca prate i ilegalni poslovi i da bez međunarodne saradnje borba protiv nezakonitih postupaka ne bi bila efikasna.

On je kazao da pojedine službe van regiona ne funkcionišu na način koji bi obezbijedio efikasno suzbijanje pranja novca, ali nije naveo koje službe.

’’Potpisani Protokol predstavlja i inicijativu pred međunarodnom organizacijom finansijsko-obavještajnih službi, Egmont grupom i komitetom Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca, Manival /Moneyval/, kako bi se harmonizovale određene nejednakosti u razmjeni finansijskih obavještajnih podataka između organizacija’’.

Šefovi finansijsko-obavještajnih službi su se dogovorili i da održavaju sastanke najmanje jednom godišnje, kako bi se pratio postignuti napredak.

Naredni sastanak direktora finansijsko-obavještajnih službi regiona biće održan u oktobru, u Sarajevu.


XS
SM
MD
LG