Linkovi

Američki teško ranjeni vojnici dobiće možda čak i nove prste


Američka vojska smatra da su istraživanja o matičnim ćelijama i medicinskoj tehnologiji odmakla dovoljno daleko da može da se razmišlja o odgajanju novih delova tela za teško unakažene ranjenike.

Sekretarijat za odbranu je u tu svrhu osnovao Institut oružanih snaga za regenerativnu medicinu, koji će u narednih pet godina istraživati mogućnost upotrebe prirodne ćelijske strukture pacijenata a odgajanje nove kože, mišića, tetiva, pa čak i ušiju, noseva i prstiju. Kako je rekao komandant Medicinske komande američke Kopnene vojske, generalpukovnik Erik Šumejker, čak i odrasle osobe imaju u svom telu male količine ćelija koje, pod specifičnom stimulacijom, mogu da se pretvore u bilo koju drugu vrstu ćelija. Na primer, naš organizam stalno obnavlja ćelije koštane srži ili jetre.

Medicinski stručnjaci sada su u stanju da izdvoje te ćelije i da ih primenom specijalnih metoda navedu da stvaraju novo tkivo, koje onda može da se presadi pacijentu bez opasnosti od odbacivanja. Medicinski stručnjaci sada rade na specijalizaciji tih metoda kako bi regenerisane ćelije naterali da izrastu u mišiće, tetive i druge vrste tkiva. Do sada, oni su u laboratorijama uspeli da odgaje tkivo krvnih sudova, jetre i bešike, a ove godine je objavljeno uspešno stvaranje srca pacova koje kuca. Stručnjaci kažu da bi prvi klinički testovi na ljudima mogli da počnu već kroz dve godine.

XS
SM
MD
LG