Linkovi

Važnom pobjedom u Pensilvaniji Hilari Klinton ostaje u trci za predsjednika SAD


Senatorka Hilari Klinton pobijedila je na ključnim izborima u Pensilvaniji, što joj omogućava da, i pored toga što zaostaje za Barakom Obamom u broju osvojenih delegatskih mjesta za avgustovsku konvenciju, koja će formalno birati stranačkog kandidata, nastavi predsjedničku kampanju.

Deset procenata više u Pesilvaniji više je nego dovoljno da, barem do narednog suočavanja, utihnu pozivi da Hilari Klinton odustane od kandidature. Nakon višenedjeljne, često ružne predizborne kampanje, Hilari Klinton je izašla pred pristalice i slavodobitno kazala da je put do "Bijele kuće dug, ali da ide kroz srce Pensilvanije".

Ovo je bilo "biti ili ne biti" za senatorku iz Njujorka, koja zaostaje i u broju osvojenih delegata i u novcu koji donatori daju kampanajma kandidata. Obama je na reklame u Pensilvaniji potrošio čak tri puta više novca od nje i oborio rekord kada su u pitanju predizborne reklame u toj saveznopj državi.

Samo sat nakon sinoćnjeg govora, senatorka je putem interneta prikupila milion dolara za kampanju.

Senator Obama je pridobio omladinu i visoko obrazovane, za Klintonovu su glasali penzioneri, žene i radnička klasa. Obama je u svom govoru podsjetio da je samo prije nekoliko sedmica zaostajao za Klintonovom cijelih 20 procenata.

"Mnogi su mislili da nećemo uspjeti kada je ova trka počela. Mislili su da će nas oduvati. Radili smo naporno, obišli brojna mjesta u Pensilvaniji i za samo šest nedjelja smanjili smo razliku", kazao je Obama.

Obama je odmah nakon zatvaranja birališta u pensilvaniji doputovao u Indijanu koja zajedno sa Sjevernom Karolinom organizuje naredni krug stranačkih izbora.

XS
SM
MD
LG