Linkovi

Bžežinski: U interesu Sjedinjenih Država da vojnu intervenciju u Iraku privedu kraju


Istaknuti američki geostrateg kaže da će budući geopolitički problemi po svemu sudeći zahtevati globalna rešenja. Zbignjev Bžežinski kaže da je u interesu Sjedinjenih Država da vojnu interevnciju u Iraku privedu kraju. Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u administraciji predsedika Džimija Kartera, kaže da nema sumnje da je budućnost Rusije u bližim odnosima sa Zapadom.

Istaknuti politiki strateg Zbignjev Bžežinski kaže da vojno angažovanje Sjedinjenih Država u Iraku podriva američku globalnu poziciju. On smatra da budući američki predsednik treba da pronađe način da izvuče američke snage iz Iraka.

«Amerika bi inače mogla deceniju ili dve da ostane zaglibljena u niz sukoba koji bi zaista iscrpli američku moć, podrili američki primat u svetu i sprečili Ameriku da igra konstruktivnu ulogu u svetu.»

Bžežinski, inače sada savetnik predsedničkog pretendenta Demokratske stranke Baraka Obame, kaže da bi odgovorno povlačenje iz Iraka trajalo 12 do 16 meseci. On zapaža da Vašington i Moskva imaju brojna ozbiljna razmimoilaženja, ali i jake uzajamne interese. Bžežinski kaže da je Moskva, zahvaljujući demografskim gubicima, od kojih su najizraženiji oni na dalekom istoku Rusije, svesna da će po svemu sudeći imati probleme sa očuvanjem svoje teritorijalne celovitosti, sem ako se ne približi evropskim integracijama.

«U dugoročnom smislu, duboko sam uveren da Rusija nema drugi izbor sem da gravitira Zapadu. Ako hoće uspešno da se razvija i ako hoće da bude sigurna u svoje teritorijalne posede.»

Bžežinski traži da Vašington pokaže volju da odgovori na moskovske strepnje. Prema ovom ekspertu za inostranu politiku, Sjedinjene Države bi trebalo da pokušaju da stvore takve geopolitičke uslove koji bi naveli Rusiju da shvati da joj je u interesu da uspostavi bliže odnose sa Zapadom.

«Na primer, ako Ukrajina krene prema Zapadu – prema Evropskoj uniji i možda kasnije i NATO-u, veoma se povećava verovatnoća da će i Rusija krenuti prema Zapadu. To bi u stvari bio primer za Ruse da, suštinski, mogu da zadrže svoj identitet, mogu da imaju koristi od bližih odnosa sa Evropom i budu deo procesa.»

Bžežinski je na jednom skupu u Vašingtonu rekao da će proći vreme pre nego što se u Rusiji pojavi pravo zapadno orjentisano vođstvo.

«Čovek može da se odnosi prema ruskim liderima odgovorno i prijateljski, s poštovanjem. Ali ne bi trebalo stvarati iluzije o ličnom prijateljstvu, koje komplikuju javno razumevanje složenosti, dvojnosti odnosa.»

Na svečanosti povodom svog 80. rođendana, Zbignjev Bžežinski je izrazio zabrinutost da će Sjedinjene Države podleći demagogiji i strahu. Ekspert za međunarodnu politiku se pridružio svojim kolegama, među kojima je i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer, u zahtevu da se Sjedinjene Države ponovo posvete stvaranju sveta bez nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG