Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs odala priznanje liderima sunita, šiita i Kurda u Iraku


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je odala priznanje liderima sunita, šiita i Kurda u Iraku na političkoj saradnji. Istovremeno, američka vojska je saopštila da se nasilje u šiitskim delovima Bagdada proteklih dana povećalo. Tokom nenajavljene posete Bagdadu, državni sekretar je istakla da u iračkoj politici dolazi do sjedinjavanja centra, jer predstavnici tri zajednice sarađuju bolje nego ikad. Kondoliza Rajs razgovarala je sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem, predsednikom Džalalom Talabanijem i dugim zvaničnicima, a potom odlazi na diplomatske skupove u Bahreinu i Kuvajtu.

Istovremeno, portparol američke vojske je saopštio da su američki vojnici ubili 20 napadača tokom – kako je doslovno rekao – najvrelije noći u proteklih nekoliko nedelja. Šiitski radikalni vođa u Iraku Moktada al Sadr upozorio je da će krenuti "u otvoreni rat" ako iračke i američke snage nastave operaciju protiv njegovog pokreta.

"Upućujem poslednje upozorenje iračkoj vladi da izabere put mira i obustavi nasilje nad sopstvenim narodom, u protivnom postaće vlada destrukcije", navodi se u saopštenju koje je potpisao Sadr, a objavljenom u Nadžafu.

"Ako se ne prekine akcija protiv milicije, vojske Sadra zvane Mahdi, mi ćemo objaviti otvreni rat do oslobođenja", rekao je Sd, koji ima više od 60.000 pripadnika.

XS
SM
MD
LG