Linkovi

Boris Tadić: Niko nema pravo da ometa Srbiju da brani svoj integritet


Pred put u Njujork predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da na sednicu Saveta bezbednosti UN odlazi sa jasnim porukama da niko nema pravo da ometa Srbiju da brani svoj integritet, niti da ugrožava njene evropske integracije.

Tadić je izrazio uverenje da su ta dva cilja međusobno povezana, jer bez integracija nije moguće braniti integritet, a bez odbrane integriteta nije moguće obezbediti integracije. Nije lako braniti Kosovo u novonastalim spoljnopolitičkim okolnostima, a ije lako obezbediti ni integracije u Evropsku uniju i zato mora da se radi pararelno, istakao je Tadić.

S druge strane ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da Evropska unija, pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mora da obrazloži svoje poteze prema Srbiji jer je prihvatila ulogu glavnog posrednika u stvaranju nezavisnosti Kosova, ocenio da je misija EU za Kosovo nelegalna i da ne postoji pravni osnov da ta misija zameni UNMIK.
Međutim, mediji u Beogradu izveštavaju da ministar Samardžić često na Kosovu vodi partijsku politiku i navode slučajeve koordinatora koje je na Kosovu postavila Vlada Srbije a koji ne mogu da obavljaju posao i ne dobijaju platu.

Vlada Srbije zamenila je početkom decembra prošle godine 24 koordinatora i pet načelnika okruga ali je ministar Samardžić poslao dopis da se ne obavi primopredaja u sredinama gde su kadrovi Demokratske stranke trebalo da zamene koordinatore iz redova SPS i DSS koji su, na osnovu preporuke ministra Samardžića, nastavili da primaju platu od oko 80.000 dinara.


XS
SM
MD
LG