Linkovi

Prickerova nagrada najveće priznanje koje jedan arhitekta može da dobije


Nagradu dodeljuje Fondacija «Hajat» iz Los Anđelesa u Kaliforniji. Svake godine stručni žiri bira dobtinika, a priznanje je ove godine pripalo francuskom arhitekti Žanu Nuvelu.

Pešačeći obalom Sene u Parizu, neizbežno ćete ugledati upadljivu zgradu pokrivenu obojenim kutijama sa zidovima prekrivenim biljkama. Muzej Kej Branli je dom velike kolekcije umetničkih predmeta iz Afrike i Azije. Zgraduje projektovao francuski arhitekta Žan Nuvel. Prizkerov žiri je istakao da Nuvelov rad predstavlja hrabro istraživanje novih ideja koje šire granice arhitektonskog projektovanja. Žan Nuvel je projektovao još dva muzeja u Parizu – Fondaciju «Kartije» za savremenu umetnost i Svetski arapski institut.

Prozori na jednoj strani tog instituta su prekriveni metalnim folijama koje su oblikovane na sasvim poseban način. Metalne površine otvaraju ili zatvaraju prostor zavisno od jačine sunca. Dizajn je istovremeno i tradicionalan i moderan, lep i koristan. Nuvel kaže da je kontekst najvažniji element njegove arhitekture. On ne projektuje zgradu samo da bi bila lepa. Umesto toga, proučava kulturu, mesto i zahteve koje treba zadovoljiti da bi se objekat dobro uklopio u okolinu i bio funkcionalan. Nuvel je nedavno projektovao Gatrijevo pozorište i Mineapolisu u Minesoti.

Zgrada je projektovana u stilu industrijske arhitekture, danas vrlo moderne i inventivne. Jedan deo objekta se proteže preko reke Misisipi. Žan Nuvel trenutno radi na nekoliko novih projekata. Među njima je «Tur d ver», «Staklena kula» u Njujorku. Još jedan od projekata je «Luvr» - muzej u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Takođe treba da izvede jednu visoku stambenu zgradu u Senčeri Sitiju u Los Anđelesu. Žan Nuvel treba da primi Prickeorvu nagradu u junu, na svečanosti u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG