Linkovi

Hašim Tači očekuje da Crna Gora ubrzo prizna nezavisnost Kosova


Kosovski premijer Hašim Tači očekuje da bi Crna Gora mogla ubrzo da prizna nezavisnost Kosova. Za to vrijeme, predsjednik Demokrateske unije Albanaca Ferhat Dinoša smatra da bi u Crnoj Gori bilo potrebno organizovati raspravu o priznavanju nezavisnosti Kosova i to ne samo u parlamentu.

Kosovski premijer Hašim Tači tvrdi da „Crna Gora ne oklijeva s priznanjem kosovske nezavisnosti’’, kao i da je ubijeđen da će se to desiti u bliskoj budućnosti. On je u intervjuu crnogorskim medijima rekao da je najvažnie da je Kosovo uspostavilo dobre odnose sa Crnom Gorom. „Kao susjedi sarađivaćemo u svim oblastima od obostranog interesa“.

Komentarišući negodovanja kosovskih Crnogoraca što nisu pomenuti u ustavu Kosova, Tači je kazao da zabrinutost kosovskih Crnogoraca nije opravdana, jer odredba ‘’Kosovo je multietničko društvo, kojeg čine Albanci i ostale zajednice“ uključuje i odnosi se na sve manjinske grupe koje žive na Kosovu.

Upitan kako će biti rješavan status izbjeglih i raseljenih s Kosova koji su tokom 1998/99. godine utočište našli u Crnoj Gori, on je kazao da je kosovska Vlada opredijeljena da stvori adekvatne uslove za sve raseljene kako bi se vratili i živjeli u svojim kućama i imanjima.

Tači je rekao da postoji mnogo oblasti u kojima Kosovo i Crna Gora mogu, kao susjedi, pojačati saradnju, navodeći da bi se trebalo fokusirati na trgovinu, ekonomiju i investicije, kulturnu razmjenu, ali i turizam.

No, kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti Kosova, već se zna da će o tome raspravljati Skupština Crne Gore, ali će konačnu odluku ipak donijeti Vlada. To je najavljeno iz vladajuće Demokratske partije socijalista.

Predsjednik Demokrateske unije Albanaca Ferhat Dinoša smatra da bi bilo potrebno organizovati raspravu o priznavanju nezavisnosti Kosova i to ne samo u parlamentu.

"Da se daju argumenti za i protiv, ali sa namjerom da se argument poštuje i da se u tome vidi interes Crne Gore, a ne da se to politikanski koristi", kazao je on.

XS
SM
MD
LG