Linkovi

U okviru šestodnevne posjete SAD, Papa Benedikt 16. doputovao u Njujork


U okviru šestodnevne posjete Sjedinjenim Državama, Papa Benedikt 16 doputovao je u Njujork gdje će večeras govoriti u Ujedinjenim nacijama. Planiran je i susret sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki Munom.

Papa Benedikt 16 doputovao je u Njujork tačno godinu nakon što se u Vatikanu susreo sa Generalnim sekretarom UN-a Ban Ki Munom, koji je danas saopšto novinarima o čemu će ovog puta razgovarati sa poglavarom Rimokatoličke crkve.

“Trebalo bi da razgovaramo o nizu pitanja, od iskorjenjivanja siromaštva, preko milenijumskih razvojnih ciljeva i klimatskih promjena, do dijaloga među civilizacijama. Danas se suočavamo sa mnogim izazovima i potrebna nam je Papina snažna duhovna podrška.”

Ujedinjene Nacije su prije Benedikta 16, posjetili samo Papa Jovan Pavle II, 1995 i 1979, i Pavle VI 1965. Predstavnik Svete Stolice u UN-u, nadbiskup Ćelestino Miljore, kaže da Papa, tokom obraćanja Generalnoj skupštini, vjerovatno neće govoriti o određenoj svjetskoj krizi.

«Nažalost, ima ih previše da bi se pomenule u nekoliko minuta. S obzirom na to da u UN dolazi kao promoter mira svakako će naglasiti da se odnosi ne mogu zasnivati na pogrešnoj premisi da je sila uvijek u pravu, te da ne možemo graditi budućnost na jednostavnoj ravnoteži moći. Budućnost mora da počiva na poštovanju univerzalnih vrijednosti i svekolikog čovječanstva».

Nakon obraćanja Generalnoj skupštini svjetske organizacije papa Benedikt XVI posjetiće katoličku crkvu Saint Joseph i jevrejsku sinagogu Park East.

XS
SM
MD
LG