Linkovi

Linkoln jedan od najomiljenijih predsednika Sjedinjenih Država


Abraham Linkoln je oslobodio američke robove i vodio zemlju tokom četvorogodišnjeg Građanskog rata. Šesnaesti predsednik Sjedinjenih Država je ubijen u atentatu 15. aprila, 1865, manje od nedelje posle završetka tog rata. Rasprostranjeno je uverenje da je on najproučavanija istorijska ličnost u Americi. Svi koji žele da o njemu nauče još nešto, sada mogu da posete kuću u kooj je provodio leta, što prema istoričarskim procenama iznosi četvrtinu njegovog predsedničkog veka.

Ova «poljska kuća» sa 34 odaje, svega 5 kilometara udaljena od Bele kuće, bila je letnja rezidencija Ejbrahama Linkolna i njegove porodice.

«Jasno je da je ovo za Linkolna bilo drugačije utočište od Bele kuće. To je bio sasvim drugi svet.»

Frenk Miligen, direktor «Poljske kuće predsednika Linkolna», objašnjava da su Linkolnovi ustanovili da su im komšije veterani iz ranijeg rata. Bivši vojnici su tada, kao i sada, živeli u jednom objektu za penzionere na tom zemljištu. Poljska kuća je 2000. proglašena za istorijski spomenik.

«Značaj ovog lokaliteta je zaista ogroman. To je jedino mesto koje čovek može da poseti na kojem je Linkoln kao predsednik provodio duže periode, gde su nastale neke od njegovih glavnih političkih zamisli», kaže Miligen.

Linkoln je u ovoj kući napravio nacrt Proklamacije oslobođenja. Dokument na osnovu kojeg su oslobođeni robovi u državama koje su se otcepile od Unije, nastao je na ovakvom stolu. Original se čuva u Beloj kući od 1930, ali kustos Erin Mast kaže da je prvobitno bio ovde.

«Znamo da je to nešto što su Linkolnovi imali ovde. To je bilo vlasništvo kuće, tako da nam je Bela kuća dozvolila da napravimo ovu repliku.»

Erin Mast kaže da sada nijedna stvar u Linkolnovoj kući nije originalna.

«Sav nameštaj koji smo doneli u stvari treba da podseti na Linkolnovo vreme. Ali ipak vidite i neke uspomene na život Linkolnovih ovde, bez obzira da li je to kapa na dimnjaku, činija ili knjiga koju znamo da je Linkoln voleo da čita prijateljima i porodici», kaže Erin Mast.

U kući nema mnogo nameštaja, pre svega zbog toga što istorija kaže da ga nije ni bilo, kaže Mast.

«Mnogi Linkolnovi gosti su komentarisali da je kuća nameštena pristojno i jednostavno, a prema jednom svedočanstvu – oskudno. Povrh svega, hteli smo da akcenat bude na Linkolnovim idejama koje su ovde nastajale, a ne na dekoraciji», kaže Mast.

Posetioci Linkolnove Poljske kuće dobijaju informacije na razne načine.

Od vodiča... ili preko tehnologije. Preko zvučnika mogu da se čuju glumci koji čitaju istorijska svedočanstva. Na drugoj strani, slajd šou ilustruje širu priču o Građanskom ratu i Linkolnu.

«Nadam se da posetioci zaista osete Linkolnovo prisustvo, što je i prilika da saznaju nešto novo o jednom od najpoznatijih predsednika u američkoj istoriji», kaže kustos Poljske kuće.

Za mnoge posetioce, otkriće je sama kuća.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG