Linkovi

Finalna TV debata Hilari i Obame pred ključne izbore u Pensilvaniji


" hspace=2 src="/serbian/images/HILlary210.jpg" width=225 align=left vspace=2 border=0>Dvoje predsjedničkih kandidata Demokratske stranke branili su svoje političke stavove tokom debate u Filadelfiji koju je, pred ključne stranačke izbore u Pensilvaniji 22. ovog mjeseca, organizovala TV mreža ABC.

Debata dvoje demokrata bila je prilično uljudna, mada se ne može reći da su se štedjeli, pogotovo kada se govorilo o spornim pitanjima koja su donijela dosta problema za obje kampanje u posljednjih nekoliko sedmica.

Senator Obama je rekao kako je Klintonova do maksimuma eksploatisala njegovu nespretno interpretiranu ocjenu da se ljudi iz manjih gradova frustrirani ekonomskom situacijom sve više okreću oružju i religiji.

" hspace=2 src="/serbian/images/obama210_2.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>"Tokom posljednjih nekoliko dana optuživala me da sam elitista i da ne osjećam probleme naroda. Da budem jasan, bilo bi mi jako teško da sa visine gledam na vjerujuće ljude, jer i sam sam vjernik i učinio sam više nego mnogi drugi kandidati da izađem u susret vjerujućim ljudima”, kazao je Obama.

I senatorka Klinton takođe se branila odgovarajući na pitanja moderatora. A nakon što je jedan od birača na prikazanom video snimku kazao da je zbog neistinitog opisa boravka u Bosni 1996. senatorka izgubila njegov glas, Klintonova je ovako pokušala da povrati njegovo povjerenje:

"Nekoliko puta posljednjih nedjelja, izgovorila sam neke stvari koje ne odgovaraju onome što znam da je činjenično stanje i što sam prethodno opisala u svojoj knjizi. Sramota me zbog toga, izvinila sam se i priznala da sam pogriješila. Nadam se da se preko toga može preći”, kazala je senatorka iz Njujorka.

I ona i Obama su saopštili uvjerenje da mogu da pobijede republikanca Džona Mekejna u novembru, ali su odbili da obećaju da će poraženi u njihovom duelu biti potpredsjednički kandidat pobjedniku stranačkog nadmetanja.

Klintonova je ponovila da bi bila bolji kandidat jer se sa republikanskim napadima već ranije suočavala.

"Znate”, kazala je Hilari Klinton, “voljela bih da se republikanci izvinu za katastrofu vladavine Buša i Čejnija i da prepuste Bijelu kuću Demokratama. Na žalost, to se neće deseiti i mi znamo da će pokušati da ostanu na vlasti svom silom”.

Obama je ocijenio da ga činjenica da ujedinjuje birače preporučuje kao najboljeg kandidata Demokratske stranke.

"Nema sumnje da će nas republikanci napasti. Ja sam tokom ovih stranačkih izbora pokazao da mogu da izdržim udarce, a primio sam nekoliko vrlo snažnih od senatorke Klinton”, rekao je Obama.

I Obama i Hilari Klinton ostali su pri najavi da će početi da povlače vojsku iz Iraka ubrzo pošto preuzmu dužnost predsjednika. Oboje su žestoko kritikovali Iran, navodeći da će učiniti sve da se Teheran ne domogne nukleranog arsenala. Klintonova je obećala masivnu odmazdu ukoliko bi Iran nuklernim oružjem napao Izrael, dok je Obama rekao da bi reakcija Vašingtona bila adekvatna okolnostima.

Klinotonova vodi prema predizbornim anketama u Pensilvaniji, ali se njeno vođstvo smanjilo u posljednjih nekoliko sedmica. Obama je do sada dobio podršku većeg broja delegata koji će na konvenciji u avgustu birati kandidata stranke. Nakon Pensilvanije, glasaće se još u deset saveznigh država.

XS
SM
MD
LG