Linkovi

Teri Dejvis: Proglašenje nezavisnosti Kosova nije destabilizovalo Balkan


Danas je generalni sekretar Saveta Evrope, Teri Dejvis izjavio kako, iako Zapadni Balkan nije destabilizovan nakon prograšenja kosovske nezavisnosti, postoji ozbilja zabrinutost za teškoće sa kojima se susreću zemlje regiona.

Ako se sagleda slika u celini, ukazao je danas generalni sekretar Saveta Evrope, Teri Dejvis, videće se da u balkanskom regionu, i pored teškoća koje postoje, postoje i pozitivni pomaci. On naglašava kako ništa, pa ni proglašenje kosovske nezaisnosti, nije činjeno kako bi se Balkan destabilizovao. Dejvis priznaje da postoje izazovi- Kosovo, grčki veto prijemu Makedonije u NATO i progresu u evropskim integracijama, vanredni izbori u Srbiji i Makedoniji. Medjutim, on, ukazujući na pozitivne pomake iznosi usvajanje zakona o reformi policije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH što tu zemlju dovodi korak bliže Briselu.

Generalni sekretar je odbio da se upušta u prognoziranje rezultata skorih izbora u Srbiji, uz nadu da će sam izborni proces proći u miru i uz poštivanje evropskih i medjunarodnih standarda.

Ne mogu komentarisati ko bi voleo da pobedi", rekao je Dejvis, uveren da bi to bilo mešanje u unutrašnje stvari Srbije. Umesto toga, obećao je da će činiti svoju dužnost, saradjivati sa pobednicima izbora, kao što to čini sa bilo kojom drugom članicom Saveta Evrope.

On je ukazao da je veoma pozitivna ocena posmatrača predsedničkih izbora u Srbiji garancija da će i naredni izbori proteći na sličan način, što će, u skladu sa svojom misijom, nadgledati i sam Savet Evrope.


XS
SM
MD
LG