Linkovi

Ren: Zakon o policiji omogućava potpisivanje SSP BiH i Evropske unije


Evropska komisija je kasno poslepodne reagovala na vest o usvajanju zakona o policiji na Domu naroda bh parlamenta. Tim se povodom oglasio komesar za proširenje, Oli Ren, koji, je pored ostalog, potvrdio - put prema potpisu na Sporazum o stabilizaciji i pridrtuživanju je otvoren.

Zastupnici Doma naroda su učinili ono čemu su se evropski zvaničnici nadali- njihova potvrda na zakone o reformi policije je bila poslednji korak koji je trebalo preći, bar tako se do danas ocenjivalo u Briselu, kako bi BiH konačno uspostavila prvi ugovorni odnos sa Evropskom unijom.

Potvrdjeno je to danas kasno poslepodne, kada je objavljeno i saopštenje komesara za proširenje, Oli Rena, gdje on pozdravlja zakone koji uredjuju reformu policije, naglašavajući da je reč o koraku koji otvara vrata potpisu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Taj Sporazum, kaže dalje komesar Ren, ne samo da donosi konkretnu korist trgovini i ekonomiiji zemlje, već je ulaznica za status kandidata za punopravno evropsko članstvo.

"Vrlo sam zadovoljan činjenicom da su političari u BiH slušali glas naroda", kaže Ren, ukazujući da je reč o potrebi bližih evropskih integracija, prosperiteta, te da je postignuta većina koja je glasala u korist policijskih reformi u oba doma parlamneta.

To će sada otvoriti prostor za nove korake zemlje prema EU, zaključio je komesar Ren.

Iako još uvek nema zvaničnih najava da li će i kada biti potpisan Sporazum sa Sarajevom, u Briselu se veruje da su, zbog tesnih rokova, male šanse da se to desi 28. ovog meseca u Luksemburgu, tokom redovnog okupljanja evropskih ministara inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG